Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft för ensamstående föräldrar

I en färsk rapport har organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar sammanställt hur bra Gävle kommun är att bo i för ensamstående föräldrar.

– Jag tror kommunen lovar mycket som de inte håller, och det är lång väntetid på allt, säger ensammamman Josefine Landström.

Det är stora skillnader mellan landets kommuner när det gäller levnadsvillkor för ensamstående föräldrar. Det visar en kartläggning gjord av organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar, en förening som jobbar för att samla och stärka ensamföräldrar i samhället.

Ronneby kommun visade sig vara den bästa kommunen för ensamföräldrar att bo i. De har gett positiva svar på alla Makalösa Föräldrars frågor, med två undantag. Gävle kommun har tre undantag, och valde att inte svara på två av frågorna.

– Vår undersökning visar att kommunpolitiken saknar helhetstänk kring ensamföräldrar. Varje fråga behandlas isolerad och ofta med kärnfamiljen som utgångspunkt, säger Per-Erik Pallin, ordförande för Makalösa Föräldrar.

Han menar att kommunpolitikerna i Gävle borde se att en genomtänkt familjepolitik lönar sig. Att en bra politik för alla sorters familjer kan vara ett sätt att attrahera nya invånare, och därmed öka kommunens skatteintäkter.

En som vet att det är svårt att vara ensamstående förälder är 17-åriga Josefine Landström från Gävle. Hon är ensamstående mamma till sin ett och ett halvt år gamla son Lukas. Hon medger att livet som ensamstående är tufft, men att hon klarar sig.

Eftersom hon inte är myndig har hennes föräldrar fortfarande försörjningsplikt. Den enda inkomst hon själv haft är lägsta summan av föräldrapenningen.

– Det är viktigast att få hjälp med är ekonomi och lägenhet. Och en stödperson vore bra att ha, säger hon.

Josefine var bara 16 år hon blev mamma till Lukas. Då hade hon och Lukas pappa flyttat ihop. När förhållandet två år senare tog slut kändes det sådär att flytta hem igen.

Hon ser därför nu fram emot att fylla 18 nästa vecka och få hjälp av socialen med att kunna flytta hemifrån. Hon har redan klart med en lägenhet i Bomhus centrum hon ska flytta in i.

Ansökningspapprena om dagisplats åt Lukas har precis skickats in. Nu ska hon börja söka ströjobb. Nästa år vill hon börja gymnasiet. Planen är att söka hotell- och restaurangprogrammet, och eventuellt också någon bartenderkurs.

Hennes mamma hjälper till och ställer upp som barnvakt så mycket hon kan. Det gör även Lukas pappa.

– Det går bra att ta hand om Lukas. Han är så lugn och snäll, men sovmorgon har jag helt glömt vad det är, säger Josefine.