Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tufft för Gävlepolisen

GÄVLE Siffror som visar att Gävlepolisen har flest outredda brott i länet kan få konsekvenser redan i januari.
- Vi ska se över hela kedjan för att hitta den svagaste länken, säger Lars Norrström, biträdande länspolismästare.

Annons
I går publicerade Gefle Dagblad statistik som åklagaren Micael Dahlberg tagit del av. Den visade att Gävlepolisen har i särklass flest ärenden i balans, det vill säga anmälningar om brott man inte hunnit utreda.
På kriminalavdelningen märktes en viss upprördhet över siffrorna.
- Skillnaden beror inte på att en polisman i Hudiksvall är fyra gånger så effektiv, instämmer Micael Dahlberg, åklagare.
- I stället är arbetsbelastningen är fyra gånger så hög i Gävle, säger han.

Polismyndigheten i Gävleborgs län omfattar ett stort Gävle, några hälften så stora och några riktigt små närpolisområden. När man delade antalet anmälningar som samlar damm med antalet anställda i varje distrikt hade en utredare i Gävle lagt 13,9 anmälningar på hög - motsvarande hög i Hudiksvall bestod av 3,5 anmälningar.
Statistiken skvallrar om att polisen i länet är felorganiserad. För få poliser jobbar i Gävle där det är som mest att göra.
- Inflödet av ärenden är högst i Gävle. Men det produceras också mest per polisman i Gävle, säger Lars Norrström, som är näst högste chef för polisen i länet.
Innebörden är att Gävlepolisen redovisar flest ärenden, det vill säga förundersökningar som kan leda till åtal, av alla.
- Vi utreder fler ärenden än de andra distrikten tillsammans, säger Urban Fredriksson, förundersökningsledare i Gävle.

En pågående utredning som ska hyfsa snedfördelningen mellan distrikten blir klar efter helgerna. En förslag man kunde vänta sig är att kriminalavdelningen i Gävle skulle få fler utredare, men det är ingalunda säkert.
- Vi måste få en jämnare fördelning resursmässigt. Men lösningen är inte bara att tillföra resurser. Vi ska se över hela kedjan för att hitta den svagaste länken, säger Lars Norrström.
Det är inte aktuellt med en nyårspresent till den prövade skaran poliser på kriminalavdelningen, som att lova fler utredare.
- Det kan jag inte göra, säger Lars Norrström.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se