Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tullhus

Det första tullhuset byggdes på Alderholmen när Gävle fick stapelstadsrättigheter. Det byggdes om flera gånger under 1700-talet. I början av 1830-talet uppfördes ett nytt tullhus öster om järnvågen, nuvarande Hamntorget. Huset, byggt av trä i två våningar, ritat av David Rosenbaum, förstördes vid stadsbranden 1869.
Längre österut på Alderholmen byggdes 1871 ett nytt tullhus, ritat av M.A. Spiering och uppfört i sten. Byggnaden bestod av två huskroppar i två våningar sammanbundna av en lägre del. Denna del användes som packhus, byggdes till mot norr 1887 och fick en andra våning 1910. Husets alla fönster hade rundad överdel, men senare byttes några fönster ut och enhetligheten försvann. Efter bristande underhåll på 1960-talet förföll huset och kallades tullruinen.
1967 flyttades tullkammaren till centrala Gävle, och den fick 1974 nya lokaler i en renoverad magasinsbyggnad från 1885 vid Norra Skeppsbron 3. Tullhuset revs 1969. En liten tullstuga vid Fredriksskans revs 1946. Bengtsson, R, Berggren, J: Svenska tullhus.