Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tung dag på Sandvik efter nya varsel

Nästan 500 anställda på tre orter riskerar att bli av med jobbet när Sandvik lägger ett nytt storvarsel.
120 jobb inom Sandvik Tooling kan försvinna i Sandviken, uppemot 80 av dem tjänstemannajobb.
– Vi ser en global nedgång av efterfrågan, säger Anders Thelin, vd för Sandvik Tooling.

Både Sandvik Materials Technology och Sandvik Mining & Construction har tidigare lagt varsel i Sandviken.

Nu är det Sandvik Tooling som drar i nödbromsen och varslar totalt 490 anställda. Hårdast drabbas Gimo, där 350 anställda varslas.

120 varslas i Sandviken och 20 på två olika ställen i Stockholm.

Nedgången för Sandvik började redan i slutet av förra året och blev som tydligast under det fjärde kvartalet.

Raset drabbade alla de tre affärsområdena, men medan de övriga snabbt tvingades varsla personal har Sandvik Tooling klarat sig undan med att begränsa produktionen och låta personalen jobba kortare tid, med stöd av de lokala avtal som slutits.

– Den försvagning vi ser har varit så kraftig att det inte räcker, säger Anders Thelin.

Det första kvartalet i år visar på ungefär samma bild som i slutet av förra året.

Någon ljusning ser i alla fall inte Sandvik, och Anders Thelin utesluter inte heller ytterligare åtgärder.

Allt beror på den globala efterfrågan som hittills sviktar på alla marknader och i nästan alla branscher.

Anders Thelin aviserar redan nu att kortare arbetstid för en del av personalen blir en del i förhandlingarna med facken på Tooling.

IF Metall har slutit ett centralt avtal med arbetsgivarsidan om möjlighet till just det, för att mildra effekterna av krisen och behålla så många anställda som möjligt.

– Det kan vara en tänkbar lösning, säger Anders Thelin, och han tillägger att det också kan gälla tjänstemannasidan, även om det inte finns något centralt avtal för dem.

– Det blir ett naturligt inslag i de diskussioner vi kommer att föra.

Gårdagens varsel kom inte överraskande, att döma av reaktionerna från dem som GD pratade med i går. Alla verkar ha anat att något skulle komma. Men varslet oroar ändå även på andra arbetsplatser inom Sandvik.

– Det drabbar inte oss direkt. Men vi servar ju alla de andra bolagen så man undrar hur det påverkar oss, säger Ulrika Klang, anställd på Sandviks IT-bolag, som också har besparingskrav och har infört anställningsstopp.

Anders Thelin försökte i går ändå lyfta fram något positivt, mitt i alla dystra rapporter från Sandvik den senaste tiden.

– Även om det är en lågkonjunktur har vi goda chanser att stärka vår position. Vi har gott om kunder och en stark möjlighet att ta marknadsandelar.