Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunga bevis mot duon

Släppta – men alltjämt misstänkta. Utredningen av dödandet av en vargtik vid sjön Fansen fortsätter. Som GD kunde berätta i går är teknisk bevisning avgörande.

Tre personer är misstänkta för inblandning.

En man från södra Hälsingland ska ha deltagit i det grova jaktbrottet i början på februari. Han erkänner att han varit i trakterna när tjuvjakten utspelade sig men nekar till allt annat.

Ytterligare en man från Hälsingland, jaktkamrat och vän med den första mannen, erkänner att han spårat varg på skidor men inte deltagit i något dödande.

En man i 60-årsåldern från Ockelbo kommun ska ha tagit emot skotern som användes att köra på och över vargtiken så att det uppstod frakturer på skallen och lungorna krossades så att en naturlig dödsorsak helt och hållet kunde uteslutas. Han nekar till brott.

På förmiddagen i går bestämde åklagaren Åse Schoultz om männen från Hälsingland skulle begäras häktade eller släppas fria i väntan på åtal. Det blev det senare och förklaringen är tung teknisk bevisning. Den utesluter att de misstänkta skulle kunna försvåra utredningen om de är på fri fot, snarare än att som vissa medier uppgav i går, den inte ”räcker för häktning”.

På brottsplatsen fanns DNA-spår från människa – polisen är övertygad om att analysen kommer att peka ut den ena eller båda av männen från Hälsingland. På skotern, som tillhör en av de misstänkta från Hälsingland, fanns spår av vargen. Bland annat har ett hårstrå skickats till Frankrike för analys. Analysen ska visa om hårstråt kommer från den dödade vargen.

Den tekniska bevisningen ser ut att vara i graverande, till och med om utredningen gällt ett oftare förekommande brott. Att sådana bevis förekommer i ett grovt jaktbrott är extremt ovanligt:

– Fallet är unikt, sa tidigare Sven Lind, polisens utredare, till GD,