Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tungt att bli uppsagd

Klockan nio i går morse kallades Gävlebon Mattias Wiklöf, 29, in till chefen på Sandvik.
Sekunderna senare fick han veta att han var uppsagd.
– Det känns tungt. Jag hade ändå hoppats in i det sista, säger han.

Annons

Under tre dagar med start i går får alla 460 kollektivanställda som förlorar jobben på Sandvik Materials Technology i Sandviken sina uppsägningsbesked.

Mattias Wiklöf jobbar som operatör på trådavdelningen och har varit anställd på Sandvik i sammanlagt tre och ett halvt års tid.

I går morse var det alltså dags för honom att gå in till chefen för att få reda på om han skulle få stanna på företaget eller inte.

– Alla fick gå in en och en. Stämningen var ganska tryckt. Min kollega kom ut och sa att det var min tur. Chefen meddelade att jag var uppsagd och så fick jag information om en träff med KFG nästa vecka, berättar han.

Den privata arbetsförmedlingen KFG har i uppdrag att hjälpa alla kollektivanställda som sägs upp från Sandvik.

Uppsägningsbeskedet kom inte som någon större överraskning för Mattias Wiklöf.

– Det var ganska väntat. Det har varit mycket snack länge nu och eftersom jag inte jobbat så länge på Sandvik så ligger jag långt ner på LAS-listan. Men visst hade jag ändå hoppats in i det sista, säger han.

Efter uppsägningssamtalen fick de anställda som ville sluta för dagen.

– Det är schyst för det blir mycket tankar efter ett sådant här besked. Det skulle nog vara svårt att koncentrera sig på jobbet. Själv ska jag åka in till Gävle och träffa en kompis, och berätta att jag blivit uppsagd, sa Mattias Wiklöf när GD träffade honom timmarna efter beskedet.

Vid sidan av jobbet spelar Mattias Wiklöf fotboll i Borlängeklubben Brage. Kontraktet med Brage innebär en deltidsanställning och så länge han jobbar deltid har han inte rätt till a-kassa.

Han befarar nu att han ska tvingas ge upp sina fotbollsambitioner.

– Även Brage har lovat att hjälpa mig att hitta nytt jobb via de kontakter de har. Annars måste jag bryta kontraktet för att kunna stämpla. Det skulle inte kännas roligt. Jag spelar fotboll nästan varje dag, säger Mattias Wiklöf.

Den 14 juli upphör hans anställning på Sandvik. Men trots det dystra läget på arbetsmarknaden tror och hoppas Mattias Wiklöf att han ska få ett nytt jobb.

Innan han började på Sandvik arbetade han som personlig assistent i Ockelbo där han är uppvuxen.

– Kanske kan jag falla tillbaka på det. Jag lider nästan mer med mina kollegor som har barn, familj och kåk. Det måste vara mycket värre för dem, säger han.

I Folkets hus i Sandviken finns det lokala så kallade LOK-centret som ska hjälpa de som nu varslas om uppsägning. Redan under gårdagen märkte personalen där av ett ökat tryck.

– Det har varit in drygt tio personer under dagen och en del har också ringt. De vill vara först till kvarn, få koll på vad LOK-center är för något och veta vad som kommer att hända, sa Elisa Norell, anställd vid centret, i går eftermiddag.