Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tungt lass ingen match för Bosse

Morris och Bosse ser inte ut som några atleter men i helgen ska de visa vad de går för. Tävlingsgrenen heter weightpull och nivån är SM. Tävlingsformen påminner lite om ”Världens starkaste man”.

Morris och Bosse, som ägs av Sonja och Sofia Engberg, är kinesiska nakenhundar.

Bosse, som väger knappt fem kilo kan dra 30 kilo. Har han och Morris en bra dag kan de ta sig vidare till EM. Sträckan de ska dra är 4,8 meter och bakom sig har de en vagn med vikter.

Den som drar tyngsta lasset i förhållande till sin kroppsvikt på kortast tid vinner.

Sporten, som funnits i Sverige sedan 2002, kan liknas vid tractorpulling. Hundens styrka sätts alltså på prov men weightpull är också en konditionskrävande sport som dessutom kräver en del lydnad. Ägaren får inte hetsa hunden under tävlingen utan får bara använda rösten för att mana på den.

I Sverige finns det tre organisiationer för weightpull, dessa är SWBA, Swedish Working Bulldog Association, UPF, United Pulling Federation och WPS, Weight Pull Sweden.