Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tunna skivor ur arkivet

Annons

Staffan Heimerson, den världsvane reportern, hävdade en gång att det fanns två länder där man alltid fick god mat, Thailand och Italien. Det spelade ingen roll om matstället var ett hål i väggen eller en lyxrestaurang, överallt var det fräscht och gott.

Men nu ligger ju Thailand och Italien lite långt borta för att man ska kunna ta sig dit varje gång man blir sugen på deras kokkonst. I stället får vi försöka åstadkomma något liknande på egen hand. Och råvarorna finns även om tomaterna mognat i kylrum och inte i solen.

1999 bjöd Ulla Hägglund påw italiensk buffé på Stora Sätraskolan som blev ett matreportage här i Gefle Dagblad. Ett uppdrag jag minns med glädje för allt var just så där fräscht och gott. Ulla hade aldrig varit i Italien men hade ändå total koll.

Oxfilé var väl inte det första jag då tänkte på som typiskt italienskt men hennes carpaccio har jag lagat många gånger sedan dess. En oxfilérätt som man inte ruinerar sig på eftersom det handlar om tunna skivor.

Enklast blir det om man fryser filén först, då går det att skära tunt, några millimeter bara. Räkna ett par skivor per person till en förrätt. Lägg skivorna mellan plast eller bakplåtspapper och kavla dem riktigt tunna. Lägg skivorna snyggt på ett stort fat eller på förrättstallrikar. Blanda 1,5 delar olivolja med en del balsamvinäger och ringla över skivorna. Salta och peppra och låt stå i kylskåpet ett par timmar. När det är dags att äta strör man över hackad rödlök, ruccolasallad, soltorkade tomater, oliver och grovt riven parmesanost. Citronklyftor till.

Superenkelt och mycket gott!

Om ni har tröttnat på färdiga soltorkade tomater finns det roligare alternativ. Blanda olja, vinäger, salt, lite socker och oregano i en liten skål. Doppa halverade små tomater, cocktail- eller körsbärstomater i röran. Baka dem sedan på ett bakplåtspapper med kupade sidan uppåt i ugnen på 150 grader i en timma.

Passa på att samtidigt baka vitlöksklyftor. Lägg dem bara i ett ugnsfast kärl med olivolja och låt dem stå inne i ugnen till de blir mjuka. De får en mild härlig smak som inte kan skrämma den värsta vitlöksmotståndare.

Riktigt goda att mosa ner i smör också tillsammans med lite flingsalt och några droppar citron.