Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnelbanetjuven får fängelse och utvisas

En berusad 38-årig man ramlade ned på spåret, men fick ingen hjälp av den 28-årige mannen som såg honom falla. I stället vittjade han den medvetslöse mannens fickor. Tunnelbanetåget körde sedan på 38-åringen, som skadades allvarligt.

Annons

Fallet fick stor uppmärksamhet och i dag faller domen mot tjuven, som har erkänt. Han åtalades för grov stöld. Åklagaren yrkade vid rättegången i Södertörns tingsrätt på tre och ett halvt års fängelse samt utvisning.

Stölden skedde den 8 september på Sandsborgs tunnelbanestation i södra Stockholm. Tjuven fick bland annat med sig en mobiltelefon och en halskedja i guld innan han lämnade 38-åringen, som blev liggande sju minuter innan tåget körde på honom.

Mannen misstänks också för en stöld tidigare i somras från en sovande man på Enskede gårds tunnelbanestation. Han bad i rätten om ursäkt för att han inte hade larmat om mannen på spåret och sade att han var rädd att bli anklagad för att ha knuffat ner honom. Att låta bli att rädda mannen var inte olagligt, vilket 28-åringens advokat underströk vid rättegången. Däremot har 28-åringen erkänt att han stulit saker vid de båda tillfällena.

Mannen döms till fängelse i ett år och sex månader för grov stöld. Efter avtjänat straff utvisas han ur landet. Åklagaren yrkade vid rättegången i Södertörns tingsrätt på tre och ett halvt års fängelse samt utvisning.

Rätten anser att det inte råder någon tvekan om att stölden från mannen på spåret varit en grov stöld, eftersom denne "låg berusad och skadad på tunnelbanespåret i fara att dödas eller allvarligt skadas". Att han lämnat mannen på spåret i stället för att hjälpa honom är i svensk lag inget brott i sig.

Rätten tycker att medierapporteringen felaktigt beskrivit det som att den dömde provocerat fram att mannen vid Sandsborgs tunnelbanestation föll ner på spåret. Den dömde ska inte ha försökt att ta saker från mannen innan denne föll ner på spåret, efter att plötsligt ha rest sig upp och gått fram till kanten på perrongen.

"Att han rest sig upp och gått iväg kan givetvis ha berott på att han känt sig iakttagen och/eller besvärad", skriver rätten. Men det kan också ha berott på något annat.
Även stölden vid Enskede gårds tunnelbanestation räknas som grov eftersom den skedde från en person "medan denne sov och saknade möjlighet att värja sig". Stölden var dessutom planerad.

När det gäller påföljden för de två brotten för rätten ett långt resonemang om straffvärde och straffmätning. Slutsatsen gällande stölden vid Sandsborg blir sedan: "En samlad bedömning av omständigheterna kring brottet gör att straffvärdet bedöms motsvara fängelse något överstigande ett år, dock inte så högt som ett år och sex månader".

Till det läggs sedan stölden vid Enskede gård. "Den samlade brottslighetens straffvärde bedöms motsvara fängelse ett år och sex månader", skriver Södertörns tingsrätt i domen.

Eftersom den dömde saknar anknytning till Sverige, kom hit kort tid innan brotten begicks och inte har någon försörjning här, ska han utvisas till Tunisien. Han förbjuds sedan att återvända till Sverige under fem år.

Patric Olivero, målsägarbiträde till den man som skadades av tåget vid Sandsborgs tunnelbanestation, kommenterar domen:

– Jag kan tycka att straffet är lite lågt, men det är inte fel att döma på det sätt som tingsrätten har gjort. Jag kan köpa deras argument.

Hans klient hade begärt skadestånd för de saker han bestulits på, samt 10 000 kronor i skadestånd för kränkning. Men rätten tycker att skälig ersättning för kränkningen är halva summan, 5 000 kronor.

– Det motsvarar kränkningen vid ett bostadsinbrott. Jag bedömde att det här var mer kränkande än ett bostadsinbrott och det tycker jag fortfarande att det är, säger Patric Olivero till TT.

Att det aldrig varit aktuellt att begära en högre summa än 10 000 kronor i skadestånd beror på att det inte är ett brott att lämna någon som riskerar att skadas eller dö.

– Det är inte den nu dömde personen ansvarig för. Det finns ingen skyldighet att ingripa vid sådana här händelser.

Mer läsning

Annons