Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turism tas på allvar i Ockelbo

Chefen för Gävle kommuns omfångsrika marknadsföringsenhet sänder, via den senaste turistbroschyren, ut en signal: ”Kom gärna till Gävle! Visserligen har vi inte så mycket att erbjuda, men man kan ha staden som utgångspunkt för utflykter till Billudden, Högbo, Åmot och andra trevliga platser i grannkommuner.”

Bakgrunden är – sammanfattningsvis – hans i lokalpressen framförda uppfattning att besökare till Göransson arena och andra externa turistmål nog ändå äter och sover i Gävle. Och att turistbroschyrer inte är så viktiga, när uppgifter lätt kan sökas på nätet. Och därmed kan en framslarvad Gävle-broschyr med bland annat ett bortglömt järnvägsmuseum, en felaktig karta och en okunnigt beskriven fäbodverksamhet försvaras. 

Vad talar för att kompetensen är större hos den som svarar för den kommunala texten om Gävle på nätet?

Broschyren ”Sommar i Ockelbo” med kommunchefen som ansvarig utgivare tar uppgiften på allvar. På 68 sidor ges en utförlig och lockande bild av ett stycke inlands-Sverige med några tusen invånare. Så mycket man har att visa upp och vara stolt över! Wij trädgårdar, Jädraås-Tallås järnväg, lokal honungsproduktion, Ockelbo marknad, gäddfiske, älgpark, lantgårdsboende, Rönnåsen, kycklinguppfödning, Bunges kapell, gratisbuss med tidtabell, gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga, evenemangskalender för juli, juli och augusti…

Jo, även utflyktsmål ”hos våra grannar” finns med, som i Gävles broschyr. De upptar rimliga två sidor av de 68. ”Närhet till annat” är inget huvudargument. Färnebofjärden, Kungsberget, vikingabyn i Årsunda, ångbåten Emma i Storsjön och Pelargonmuseet i Torsåker nämns. Gävle med sina hundratusen invånare och sina eventuella attraktioner finns med på marginalen, med Alborgen i Valbo.

Barbro Sollbe

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare