Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turismen som räddar folk och natur

Turism är inte bara koldioxidutsläpp och slitage på miljön. Det kan också innebära schysta jobb och räddad natur.

Vi reser som aldrig förr. Turism sysselsätter drygt 200 miljoner människor och står för cirka tio procent av världens BNP. Samtidigt utnyttjas människor och naturresurser ofta bortom anständighetens gräns. Så dags att sluta åka på semester? Absolut inte! Vår lust att resa kan också skapa schysta jobb, bevara hotad natur och utveckla eftersatta områden. Här är fyra exempel:

I Costa Rica räddades djungeln

Den amerikanska biologen Amos Biens fynd var sensationellt. Regnskogen rymde puma, apor och Costa Ricas tätaste förekomst av reptiler. Bara en sak grumlade glädjen. Djungeln tillhörde ett sågverkskonsortium som fått tillstånd att avverka. Med det hotet börjar historien om ett av Costa Ricas mest lyckade exempel på ekoturism. Drygt två decennier senare växer regnskogen fortfarande intakt.

Med hjälp av lånade pengar lyckades Amos Bien köpa loss djungeln och grundade det privata reservatet Rara Avis. Allt sedan starten 1983 har skogen finansierats genom ekoturism. Konceptet är enkelt: Ju fler gäster som betalar för kost, logi och guidning, desto mer hotad djungel kan köpas in och bevaras.

Verksamheten ska göra så lite negativa avtryck som möjligt. Rummen saknar el, avfall komposteras och vatten återvinns. Maten är dessutom lokalproducerad och guider och personal hämtas från lokalbefolkningen.

Här bor man bokstavligt på tröskeln till ett av jordklotets rikaste ekosystem. Guidade vandringar leder mot näsbjörnar, tukaner och bad under ett dånande vattenfall. Och lika viktig som naturupplevelserna, är vetskapen om att man som gäst faktiskt hjälper till att bevara regnskogen.

Info: Rara Avis, www.rara-avis.com, ligger en halv dagsresa från San José. Helpension och guidning kostar från 320 kronor.

I Albanien fick hela dalgången nytt liv

Albanska Thethi har ofta beskrivits som platsen där det förflutna fortfarande lever. Byns borgliknande hus ligger bland slåtterängar, och på högt belägna sommarbeten vaktar herdar sin boskap. Under fyra snörika vintermånader är trakten dessutom avskuren från omvärlden. Då kommunisterna hade makten var invånarna tvungna att bo kvar i dalgången. När systemet kapsejsade valde många att flytta. Thehti avfolkades och illegal avverkning och tjuvjakt hotade områdets unika djurliv.

Så var läget 1991 då den brittiska antropologen Antonia Young anlände. Tillsammans med Balkan Peace Park Project, B3P, vände hon utvecklingen via försiktig ekoturism. Organisationen har som mål att få gränsbergen mellan Albanien, Montenegro och Kosovo förklarat som nationalpark. Det är bra för fred och stabilitet i området. Det är också bra för befolkningen i Thethi som får nya arbetstillfällen.

B3P:s volontärer har gett byborna kunskaper i engelska och undervisat om ekoturism. I samarbete med tyska GIZ har dessutom homestayboende utvecklats. I dag tar sjutton av Thethis familjer emot besökare i sina hem och ekoturism är byns viktigaste inkomstkälla.

I stället för att dalgången avfolkas, så flyttar folk tillbaka.

Info: Thethi ligger fyra timmars bussresa från Shkodra. Kost och logi hos Shpella Family, shpella.family@googlemail.com kostar 20 euro. Se också www.balkanspeacepark.org

I Nepal räddades byn

För 32 år sedan föddes Ram Sapkota i ett lerhus nedanför Himalaya. Hembyn Jyamrung saknade ordentlig skola, sjukvård och till och med toaletter. Så hade livet i byn förmodligen fortfarande varit om Ram inte brutit upp och gett sig ut på sin första trekkingexpedition.

Ram startade som kökspojke på en trekkingfirma. Han lärde sig engelska och avancerade genom trekkinghierarkin. Vid 18 års ålder var han guide. Vid 24 års ålder hade han öppnat sin egen resebyrå. Till slut fick Ram också möjlighet att göra det som han alltid drömt om: att ge något tillbaka till Jyamrung.

Den ideella organisationen Tukee Nepal Society grundades och Ram satsade egna sparslantar från trekkingturismen på att göra livet lättare för folk i hembyn. Första uppgiften blev att rusta upp byns förfallna skola och se till så att även de fattigaste familjernas flickor deltog i undervisningen.

Tillsammans med bland annat den svenska systerorganisationen Tuki Nepal Sweden har Ram fortsatt att utveckla hembyn. I dag har Jyamrung miljöriktiga toaletter, sjukstuga, skola och ett litet mikrokraftverk som ger hopp om en ljus framtid.

Info: Jyamrung ligger cirka sex mil från Kathmandu. Läs mer på www.gotomountain.com.

I Bergslagen kommer vi nära djuren

Ekoturism kan föra rovdjur och människor lite närmare varandra. Skogens konung i Bergslagen är beviset. Företagets vargsafari berikar besökare med storslagna rovdjursupplevelser. Samtidigt får bygden inkomster och staten skattepengar.

– Vi bidrar till att sätta ett värde på djuren och dess miljöer, menar företagets grundare, Marcus Eldh.

Marcus Eldh var 25 år då han började med älgsafaris. Sedan starten 2002 har 20 000 betalande gäster från 74 länder strövat genom traktens natur i hopp om att se älg, bäver, björn, lo och andra vilda djur och för att bo i kolarkojor i skogen. Varg har också etablerat sig i området. Precis som på många håll i landet är förekomsten en smula kontroversiell. Vissa i trakten är oroliga och upprörda, medan andra är intresserade och tycker att vargarna är spännande.

Skogens konung köper in produkter och tjänster lokalt, så att intäkter hamnar hos lokala guider, butiker, restauranger med mera. En annan viktig hörnsten är att kombinera vilddjursskådning med naturskydd och forskning.

Info: Läs mer på www.wildsweden.com.

Mikael Persson/Respress

redaktionen@respress.se