Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turister hyr rivningshotade hus

JÄRBO
I Gnosjöandans Järbo blir rivningshotade hus turistlägenheter. Järbo Turism hyr sedan en tid ut lägenheter i Sandvikenhus hotade fastigheter, något som Kungsbergets besökare nappat på.

Satsningen har visat sig så framgångsrik att Järbo Turism nu planerar att hyra ytterligare lägenheter av Sandvikenhus.
- Vi har haft gäster här varje helg sedan nyår. Under veckorna har det varit lite mindre, säger Anne-Lie Adolfi på Järbo Turism.
Ändå var uthyrningen inte tänkt att komma igång förrän till sommaren. Järbo Turism har därför inte hunnit med någon egentlig marknadsföring av lägenheterna.
- Nej, men när det blev klart vid nyår då smög vi igång det. Men vi har ännu inte gått ut med det annat än på kommunens hemsida och genom att tala om för Kungsberget att lägenheterna finns, säger Anne-Lie Adolfi.
Det är i ett av hyreshusen på Halvarsbacken, där flera lägenheter länge stått tomma, som Järbo Turism har inrett två lägenheter. Ytterligare fyra kommer att kunna hyras ut till sommaren.
- Det här området har mycket att erbjuda även på sommaren. Vi har till exempel jättefina fiskevatten häromkring. Och det är nära till bussförbindelser, säger hon.
Lägenheterna är förutom sängarna inredda med auktionsgods.
- Det är lite kul och kanske skapar lite hemkänsla i stället för att det är inrett som en Ikeastudio.
500 kronor natten kostar det att hyra en lägenhet för ett sällskap på upp till sex personer.
- Vi försöker ligga kring 100 kronor per bädd. Det är ju inte tänkt att vi ska gå med vinst. Men boende är en förutsättning för att locka hit turister. Tidigare, när vi har försökt hitta på evenemang, har det fallit på att det inte har funnits något boende. Nu finns det, säger Anne-Lie Adolfi.