Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals har KOL

Allt fler gävleborgare dör av KOL.
Tusentals personer är drabbade i länet, men det vill Hjärt-Lungfonden göra någonting åt.
I hela augusti driver de en kampanj för att halvera antalet döda inom tio år.

Annons

På fem år har antalet gävleborgare som dör i KOL ökat med 37 procent. Sjukdomen, som egentligen heter Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, drabbar främst rökare. Den som drabbats kan aldrig bli helt frisk, men det går att bromsa sjukdomsförloppet. Över en halv miljon svenskar är drabbade, och omkring 2500 dör i sjukdomen varje år.

– Den är vår nästa folksjukdom, säger Kenneth Eriksson, ordförande för Hjärt- och lungsjukas förening i Gävle.

Han träffar många KOL-patienter i vårt län och driver både informations- och motionsverksamhet.

Syftet med kampanjen är dels att uppmärksamma sjukdomen, dels att samla in pengar till forskning. Målet är att samla ihop 2,5 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till att ta reda på varför en del drabbas och andra inte och varför en del fall fortfarande inte blir upptäckta.

Kenneth Eriksson är mycket positivt inställd till initiativet.

– Det låter helt fantastiskt om de kan halvera antalet nyinsjuknade på tio år. Det vore en god gärning för hela landet, säger han.

Rökning är den största orsaken till sjukdomen. Den tar lång tid att utveckla, och därför är de flesta som drabbas över 40 år. För att upptäcka sjukdomen görs ett så kallat spirometritest, som testar lungkapaciteten. Det kan göras på hälsocentralen, och ibland även ute på apotek och köpcenter.

– Vi har bland annat stått på Maxi i Gävle på internationella KOL-dagen i november, berättar Kenneth Eriksson.

Han tycker att allt som görs för de lungsjuka är jättebra och menar att både sjuka och vårdare vinner på samarbete mellan Hjärt-Lungfondens forskning och de hjärt-lungsjukas förenings verksamhet.