Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Al Ganas om sin hyllning till IS-krigare


(Uppdaterad 20.55) Moskén i Gävle vill tona ned kopplingen till Ali Al Ganas, mannen som hyllar IS-krigare på Facebook.
Men han har haft en tongivande roll i moskéns ungdomsgrupp på Facebook, hållit i predikningar och administrerat studiebesök. Dessutom jobbar han på den muslimska förskolan Bilaal i Bomhus

Ali Abdallah Al Ganas flyttade tillbaka till Gävle från Örebro under 2014. I Örebro var han engagerad i moskén och lärde bland annat känna de två unga män som nyligen stupade i Irak där de stred för terrorgruppen IS (Islamiska staten).

I ett Facebookinlägg om en av männen menade Ali al Ganas att det inte var läge att sörja, tvärtom skulle man "säga grattis brodern och hans familj" eftersom han blivit martyr.

När GD träffar Ali Al Ganas under onsdagen hävdar han att han inte visste att männen deltagit i några strider när inlägget skrev. Han trodde att de åkt ned till Irak eller Syrien för att hjälpa till med välgörenhet och fick läsa om IS-kopplingen via media först dagen efter. Att han kallade mannen martyr är inte konstigt, menar han.

– Man behöver inte dö med vapen i handen för att kallas martyr. Man kan dö som martyr om man blir påkörd av en bil eller dör i en översvämning eller cancer, säger han.

Enligt SVT publicerade han följande inlägg efter terrordåden mot tidningen Charlie Hebdo i Paris.

"Må Allahs frid och välsignelse vara över profeten Mohammed och må Allahs vrede och förnedring vara över de/den som gör narr av honom och de som tillåter det och de som håller tyst om det."

– Ja, det har jag skrivit. Det visar att vi muslimer tar avstånd från de som kränker vår profet som muslimer älskar mest av allt annat efter gud såklart. Yttrandefrihet hör inte hemma för att kränka en hel nation, säger Ali Al Ganas.

Men vad menar du med att vrede och förnedring ska drabba?

– Det bör man göra mot dem som skadar islam och muslimer.

Men vad tycker du om det här dådet i Paris?

– Jag bor i Sverige så min åsikt spelar ingen stor roll. Men vi muslimer kan säga generellt att vi tar avstånd från att oskyldiga dödas – oavsett vilket syfte.

Fram till i tisdags kväll stod endast Ali Al Ganas namn och mobilnummer under fliken "kontakt" på Gävle moskés hemsida. Uppgifterna plockades bort och i ett uttalande på den egna hemsidan tar moskén avstånd från all typ av våld och kränkningar.

GD har under två dagar sökt imam Raiyad al Duhan och Jalel Bel Haj, ordförande för Gävle islamiska center för en kommentar om Ali Al Ganas koppling till moskén. Men de har inte gått att nån via telefon och när vi åker till moskén får vi beskedet att de inte är där.

Själv säger Ali Al Ganas att han inte har någon officiell roll i nuläget. Under ett par månader var det visserligen han som ansvarade för att boka in studiebesök i moskén. Det var endast därför hans namn fanns med på hemsidan och borde ha plockats bort redan i december, menar han.

Men på "Al rashideens unga muslimer", moskéns Facebook-sida riktad till muslimska ungdomar i Gävle, har det lagts upp flera videoklipp med just Ali Al Ganas. Det första är från september 2014 där han förklarar själva syftet med sidan.

– Alla muslimer försöker ställa upp och hjälpa till i den mån de kan utan att ha en roll i moskén. Ibland har jag hållit tal och pratat med barn och ungdomar och även äldre om grundläggande saker inom islam, säger han.

Till vardags arbetar Ali Al Ganas på den muslimska förskolan Bilaal i Bomhus. Men han har även predikat i moskén.

– I bland när imamen åker iväg låter man de som har kunskap och kan tala träda fram, konstaterar han.

Strax efter intervjun meddelar Ali Al Ganas via sms att han har blivit dödshotad. När hans hustru svarade i telefon meddelade en anonym person att den hade anlitat någon för att "ta hand om" Ali Al Ganas.

Händelsen är polisanmäld och rubriceras som olaga hot. Polisen har ingen misstänkt i dagsläget.

LÄS MER:

Han hyllar stupade IS-krigare

Säpo: "Ingen koppling mellan moskéer och rekrytering"