Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Avstängningarna hävs

(Uppdaterad 23.10) Försöket med bilfria gator i centrala Gävle stoppas på fredag. Det beskedet gav kommunledningen på en presskonferens.

Kommunalrådet Per Johansson, S, beklagade att informationen var dålig inför beslutet att stänga av.

Det var meningen att försöket skulle pågå till den 1 november. Men nu hävs alltså avstängningen ungefär en vecka tidigare. Från och med fredag morgon klockan nio är det åter fritt fram för biltrafik förbi Rådhustorget och på Södra Strandgatan.

Beskedet kom efter att kommunpolitikerna suttit i ett långt möte under eftermiddagen. Förutom Per Johansson deltog tekniska nämndens ordförande Inger Schörling, MP, samt byggnads- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik, S, i mötet.
Provavstängningarna har mött starkt motstånd från främst handlare som är rädda för att förlora bilåkande kunder.
– Vi har lyssnat på de grupper som finns. Handlarna är en, säger Per Johansson om varför försöket nu avbryts i förtid.

Som skäl till varför det ändå dröjer till fredag uppger han att det är för att få så kompletta mätresultat som möjligt. Resultaten ska sedan analyseras av konsulter fram till den 19 november.
Per Johansson beklagar att beslutet att stänga av kom till hastigt. Beslutet togs av honom och det andra S-kommunalrådet Carina Blank.
– Jag får väl erkänna att det var ganska kort förberedelse och tajt om tid. Tyvärr blev informationen till de berörda inte den bästa, säger han.

En som känt sig överkörd är Inger Schörling som menar att frågan borde ha behandlats av tekniska nämnden.
– Jag ser inget större värde med den här provavstängningen. Vi hade behövt stänga av under en längre tid för att kunna dra några säkra slutsatser. Men nu har vi i alla fall fått indikationer på hur sårbara och oroliga centrumhandlarna är, säger hon.

Samtidigt framhåller hon att de nog skulle ha haft en tuff månad ändå.
– Det har varit dåligt väder, vi är inne i en lågkonjunktur, Hemlingby Köpcentrum öppnar nya affärer och Nians p-hus har varit stängt för renovering.

Responsen från Stadsbussarna har däremot varit positiv.
– De är väldigt nöjda och tycker att det blivit lättare att ta sig fram, säger Inger Schörling.
Per Johansson kan tänka sig en permanent avstängning i framtiden.
– Men då måste vi hitta bra lösningar för genomfartstrafiken, säger han.