Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Folkfest då prinsen kom

(Ny version 20/5) Så kom då Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på sitt första officiella besök till Ockelbo.

Klockan var strax efter elva när det gamla ångloket dök upp i fjärran med en vagn efter sig. Tjockt med rök vällde uppåt den blå himlen och visslan tjöt högt och tydligt flera gånger.

Tåget kom i ganska exakt tid för på tavlan med tågtider stod att ett kungligt tåg skulle ankomma klockan 11. 05.
Och mycket riktigt var det kronprinsessan Victoria och prins Daniel som tittade ut från ett fönster i vagnen och vinkade åt alla som samlats för att hälsa dem välkomna till Ockelbo.

Ett skri gick genom folksamlingen när tåget bromsade in vid perrongen.
Inramningen var närmast perfekt. Solen sken från en ljusblå himmel och de friska vindarna fick alla blågula flaggor att fladdra konstant i luften.
Gun Nilsson var på plats med sitt barnbarn Alice.
– Vi åkte upp från Gävle för att titta. Alice har pratat om det här i en månad, sa Gun.
– Jag har ritat en teckning som jag ska ge till Victoria. Jag gjorde den igår kväll, det är en prinsessa på den, sa Alice.

På perrongen stod kommunalrådet Magnus Jonsson och en liten flicka vid namn Liv Flisberg. Hon räckte en bukett med blommor till Victoria och Daniel så fort de klivit av tåget tillsammans med landshövding Barbro Holmberg.
Sedan var det Magnus Jonssons tur att välkomna dem och deras följe.

Prins Daniel hade på sig en kritstrecksrandig grå kostym, ljusblå skjorta och rosa slips. Kronprinsessan å sin sida bar en puderrosa dräkt med kjol och jacka.
Efter att ha lyssnat på några visor som framfördes med gitarr och fioler började de gå uppför gågatan mot centrala Ockelbo.

Vägen kantades av människor som vinkade och ville skaka hand och ha en pratstund med paret.
Hurrarop och applåder ljöd.
Att ta sig uppför backen tog sin lilla tid eftersom de hela tiden stannade upp och hälsade på folk.

Uppe på torget vid Centrumhuset hade kommunens alla förskolor samlats. I fönstren och på balkongerna stod folk och vinkade.
Folk från hela Gästrikland hade rest dit och där fanns även flera personer från Dalarna och Hälsingland.
Många vänner och bekanta till Daniel var också på plats. Berit Forsberg, 68, som numera är pensionär, berättade:
– Daniel känner man ju sedan förr. Vi bodde i samma område när han växte upp. Han var en glad och pigg grabb med mycket kompisar. Att en Ockelbograbb kunde träffa en prinsessa är ju fantastiskt.

Ledda av läraren Anette Stein i folkdräkt satte förskolebarnen igång att sjunga låtar med Astrid Lindgren-tema. Några av dem var utklädda till Pippi Långstrump, andra hade likadana kläder som Emil och Ida.
Byssor av trä syntes lite varstans.

När barnen stämde upp i ”Här kommer Pippi Långstrump” klappade prins Daniel med i takten och kronprinsessan Victoria gungade med i melodin.

Men något som verkligen roade paret var de låtar som två lärare på Wij förskola på egen hand skrivit till dem: Prinssången och prinsessången.

Föreställningen avslutades med Idas sommarvisa och sedan fick Victoria och Daniel blommor och ett inramat exemplar av texten till deras sånger.
Lina Qvarnström, 5, och Oliver Åberg, 6, räckte över några av presenterna och sa efteråt att det kändes bra och var spännande.
– De sa tack, vi sa varsågod.

Läraren Anette Stein tyckte att det var lite mer pirrigt än hon trodde att det skulle vara.
– Vi har övat på sångerna i ett par veckor. Det är svårt när det är 230 barn som ska sjunga. Att få göra det här kändes helt fantastiskt bra.