Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Här filéas jättefisken

/

Hälleflundrabjässen ser ut som en överviktig grådaskig sjöjungfru som korsats med en dinosaurie. Om det är en hona är dock oklart. Men nu kan alla fiskfetischister pusta ut då Fiskmagasinet erbjuder en mäktig laddning kött av den otympliga skönheten.

Annons

Hälleflundran på 82 kilo är uppfiskad vid Lofoten i Nordnorge. Den levererades huvudlös och vägde ursprungligen hela 120 kilo. Fisken kan väga ända upp till 300 kilo, men 20 kilo blir de som oftast. Fyra man krävdes det att bära det slippriga monstret upp på operationsbordet, eller filébrädan i Fiskkrogens kök.
Ägaren Ronnie Steinwall köpte godingen via Lobster Seafood i Stockholm för runt 10 000 kronor. Köttet kommer säljas för 345 kronor kilot och även finnas tillgänglig som maträtt i restaurangen från och med onsdag. 50 kilo ätbart kött kommer det bli i slutändan. Så mycket vägde den största hälleflundran Ronnie har handskats med innan i köket.
Att filéa en hälleflundra av de här måtten kräver precision. Lika noggrann som en kirurg som skär i människokött behöver nog inte Ronnie vara, men det är viktigt att snitten ligger rätt. Annars kan kött gå till spillo. Ronnie slipar sin kniv och sätter igång med dissikeringen. Efter ungefär en kvarts svettigt arbete är fisken delad på mitten.

– Nu behöver man inte gå på gym ikväll heller, pustar Ronnie ut.

Köttet placeras i frigolitkartonger. I en hamnar ryggraden och alla ben som ska bli fond och såser. Magen och inälvorna däremot lassas i papperskorgen.
Tillsammans med marulk och sjötunga räknas hälleflundran till en av de främsta fiskdelikatesserna i världen. Men vad är det som gör den så förbenat god?

– Den smakrika konsistensen som gör att den inte behöver kryddas. Vi skulle ha haft Per Moberg här så hade han kunnat börja tillaga den direkt i köket, skrattar Ronnie.

Mer läsning

Annons