Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här rullar de in för besiktning

Precis lika viktigt som att besiktiga bilen är det att rollatorn är säker. Men nu för tiden är det inte bara funktionen som är viktig. Priserna varierar kraftigt och det går till och med att styla sitt ekipage efter behag.

Klockan är tio och en hord med förväntansfulla pensionärer lunkar eller rullar makligt in på Hjälpmedel Sams lokaler i Hagaström. I dag är det rollatordag. Maud Horn har åkt hit med maken Claes från Norrsundet för att inhandla sin första rollator. Valet föll på klassikern Carl-Oskar som kostar 3 300 kronor. Däromkring ligger också snittpriset på en rollator idag.

– Den har stora hjul så jag kan gå säkert i snön i vinter, säger Maud.

Gratis besiktning av experter erbjöds också.

– Vi kontrollerar att alla skruvar sitter åt och att bromsar, däck och lager fungerar. Rollatorn ska gå lätt att köra, förklarar teknikern Mats Johansson.

Samhället blir mer och mer konsumtionsinriktat. Det gäller även rollatormarknaden som tills för bara några sedan till största del sköttes av landstingen.

– 40-talisterna har högre krav än dagens äldre och vill bestämma mer över hur deras rollator ska se ut, menar Christer Ny-qwist, representant för Invacare.

Han visar en demotavla för modellen Rollator Jazz som företaget säljer. Med hjälp av magneter kan konsumenten byta ut lock till bagageluckan eller välja blommiga färger till skenorna.

Daniel Sjödén är försäljningsansvarig för tillverkaren Swereco. Han liknar rollatormarknaden med bilar.

– Förr var det Volvo 740 som gällde för allihop. Nu ställs nya krav på oss i branschen att erbjuda ett mer varierat utbud, säger han.