Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här slår bockbrännaren till mot stora bocken

(Uppdaterad 3/12) Polisen har fortfarande inga spår efter den eller de som tände eld på Gävles bidrag till världens julpyntning natten till i går.

– Vi har pratat med ett vittne som såg det här och ringde polisen, men hon har inte sett någon tända på eller några personer på plats, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Bocken hann i år aldrig ens känna på snön eller få testa den nya idén om flamskydd; isbeläggning som räddningstjänsten skulle ordna genom att spruta vatten på den när det blev kallt.
Larmet om branden kom 02.54. Några minuter senare var träskelettet det enda som var kvar av bocken. Räddningstjänst och två polispatruller var snabbt på plats, men den torra halmen åts snabbt upp av lågorna.

Polisen tittar nu bland annat på filmer som åskådare lagt ut på nätet för att eventuellt få några spår.
– Vi vet inte om det finns något att gå efter där. Det kanske bara är mörka gestalter som inte går att identifiera, säger Mikael Hedström.
Han säger att polisen har en idé om hur och var branden startade, men att man ännu inte vill gå ut med de uppgifterna.
– Vi vill avvakta ifall det kommer in fler uppgifter.

Han säger att årets bockbrand inledningsvis betraktas som mordbrand i stället för grov skadegörelse genom brand, som rubriceringen brukar vara.
– Räddningstjänstens första bedömning var att det fanns spridningsrisk för branden eftersom det blåste så kraftigt och glöden for iväg mot trähusen i Gamla Gefle.
Rubriceringen kan dock komma att ändras efter att de tekniska undersökningarna är klara.

Hos räddningstjänstens Johan Melin gick telefonen varm i går.
– Det är helt sjukt. Det här är en världsnyhet tydligen. De har ringt från hela landet, säger han.
Frågorna har varit många, en del mindre intelligenta, tycker han.
– De har frågat om allt; vilken typ av vatten vi har, hur vi riktar vattenstrålningen och hur det kan brinna. Jag svarar att det går fort när torrt gräs brinner och att tändstickor ofta används.
Han hör inte till de som tycker att det hör till att bocken brinner då och då.
– Nej, det är jättetråkigt verkligen.