Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Här störtar de ner för backen

Att kasta sig nedför en slingrig backe på en rullbräda i 60-70 kilometers hastighet är inget för den farträdde. För tolv-årige Wille Wikström är det rena drömmen.

– Jag älskar när det går snabbt, och det här är en gudomlig backe!

Wille Wikström är en av de drygt 50 longboardentusiaster från hela Sverige som i helgen varit samlade i Kungsberget för träningsläger.

Longboard är en spektakulär sport med höga farter och till synes höga risker. Men helgen avlöpte utan större olyckor.

– Vi har haft några skrapsår, inget farligt, säger Henrique Bond, arrangör av eventet.

För att skydda åkarna om de skulle köra omkull hade man lagt ut 400 höbalar och 300 madrasser och spänt upp 200 meter nät efter banan.

– Jag har skinnställ, så det gör inte så mycket om jag ramlar, säger Wille Wikström.

Han kommer från Vaxholm och är med sina tolv år den yngste av deltagarna. Han har bara hållit på med sporten i ett år men imponererar redan med sin fina teknik. Det är farten som är den stora lockelsen med longboard, tycker han.

– Det är en skön kultur också, med alla longboardprylar.

För Jakob Eriksson, även han från Vaxholm, var det naturligt att börja med longboard. Han kommer från en familj där nästan alla håller på med olika höghastighetssporter.

– Jag är uppväxt med fart och skit, som han säger.

För kompisen Alexander Tobrand från Stockholm är det tvärtom.

– Mamma törs inte ens komma och titta när jag åker. Fast hon var ju rädd när jag skulle börja cykla i stan också.

Banan som används i Kungsberget är den asfaltväg som slingrar sig efter skidbacken. Banan är två kilometer lång och tekniskt mycket krävande. Åkarna kan komma upp i hastigheter på 65-70 kilometer i timmen.

– Det är den svåraste banan i Sverige, säger Henrique Bond.