Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Husmor bjuder på mat – och sång!

I kväll sätter sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel till bords för att avnjuta en kunglig middag på Gävle slott.

– Jag är inte nervös, mest stressad. Jag far hit och dit och alla rycker i mig hela tiden. Jag måste hinna baka tunnbröd till kronprinsessparets frukostkorg också, säger slottets husmor Yasmin Mossberg som styr med att få till både mat och trivsel som duger åt en blivande monark.

Under ett par veckor har hon planerat och förberett för det majestätiska besöket. Det är mycket att tänka på. Maten ska falla i smaken och allergichocker bör undvikas. Någon böckling blir det inte tal om för värdinnan landshövding Barbro Holmberg tål inte fisk.

– Jag vet att kronprinsessparet vill ha något lätt och fräscht att äta, inte något tungt och gräddigt, berättar Yasmin Mossberg.

Hon bjuder på flera lokala läckerheter. Allt från svamp och kyckling från Ockelbo till Järvsöost finns med i menyn. Dessutom kommer gästerna att få dricka Mackmyra whisky och stoppa i sig Ahlgrens bilar efter behag.

– Jag lagar aldrig efter recept, jag improviserar med maten. Men jag har hela tiden haft en klar idé om vad jag ska bjuda på, förklarar Yasmin Mossberg.

Bland gästerna finns artisten Andreas Johnson som står för musikunderhållningen. Med sig har han kören från Järvsö som han nyligen vann tv-tävlingen Körslaget med. Men det blir inte bara flerstämmigt, kvällen bjuder även på en något otippad solist.

Husmor själv förgyller middagen med sin ljuva stämma!

– Det blir lite av en överraskning, men jag kommer att sjunga en sång av Sonja Aldén, avslöjar Yasmin Mossberg.

Middagen börjar klockan sju på kvällen och innan dess kommer kronprinsessparet att hälsa på Gävleborna utanför slottet.

De övernattar sedan på slottet och på fredagsmorgonen beger de sig till Ockelbo förhoppningsvis tuggande på husmors färska tunnbröd.