Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Samlades åter mot kärnkraften

För 25 år sedan hade Solveig Ternström stannat för att plocka tussilago med dottern när hon hörde på bilradion om en olycka på Forsmark. Men radioaktiviteten kom från Tjernobyl.

I går talade hon på Stortorget som nyvald ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen.

Föreningen uppmärksammade årsdagen av Tjernobylolyckan genom att manifestera mot kärnkraften.
– Det är vindkraftsväder i dag, sa Svante Karlsson, en av deltagarna, apropå vårvindarna.
Han vill sedan många år avveckla kärnkraften, inte minst med tanke på den långa tid avfallet är farligt.

En annan med ett långt engagemang mot kärnkraften är Inger Öhrn. Hon höll i en solgul banderoll med texten ”Kärnkraft behövs inte”.
– Jag har gjort civilt motstånd. Jag har suttit på ett berg för att stoppa en transport, berättar hon.

Det var före folkomröstningen, i Hälsingland i samband med undersökningar. Så här på årsdagen av Tjernobylolyckan är känslorna blandade.
– Det känns som om det finns nytt liv i kampen. Kampen måste gå vidare, säger hon optimistiskt, samtidigt som hon är besviken på att kärnkraften inte är avvecklad.

Talarna Inger Schörling, MP, Roland Ericsson, C, Seppo Laine, V, och Sandra Söderqvist, Naturskyddsföreningens Gävleordförande, tog alla upp de alternativa energiformerna i sina anföranden inför den glesa åhörarskaran.

Solveig Ternström vill bygga ut vattenkraften och se fler småskaliga alternativ. Hon började engagera sig mot kärnkraften på 1970-talet, innan någon olycka inträffat, och efterlyser mer uppmärksamhet i medierna.
– Det är tystare i Sverige än i andra länder.

I sitt tal mindes hon den 26 april 1986. Hon uppmanade alla att läsa Svetlana Aleksijevitjs bok Bön för Tjernobyl om de drabbade och tog även upp det som nyligen hänt i Fukushima.
– Säker kärnkraft existerar inte.