Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se bajsmaskarna i deras toa

Krälande maskar i toan, baksug som fyller badrumsgolvet med skit och en förpestande odör. Det var ingenting som nämndes i kontraktet när Fiona Luima och barnen flyttade in i Gavlegårdarnas lägenhet.
– När vi bad om hjälp sa de åt mig och barnen att gå till läkaren och kolla våra magar.

I början av januari förra året flyttade Fiona Luima och hennes två barn in i en av Gavlegårdarnas lägenheter i centrum. De hann knappt bära flyttlådorna över tröskeln förrän de upptäckte att den ena toaletten var full av ett hundratals röda maskar. Äcklad, men övertygad om att det berodde på att lägenheten stått obebodd, spolade Fiona Luima i toan. Men helvetet hade bara börjat.

– Maskarna kom tillbaka. Killarna kom hit och kollade, skrattade och sa att det skulle bli bra bara jag spolade och höll rent, berättar Fiona Luima.

Men det blev bara värre. Förutom maskarna har det varit baksug i toaletten. Ibland så illa att grannarnas skit flödat över golvet och orsakat såväl förstörda mattor som en förpestande lukt.

Familjen har upprepande gånger kontaktat Gavlegårdarna för att få hjälp, enbart för att få besked om att problemet "inte ingår i deras åtgärder", och hänvisats till Gästrike vatten.

Till slut rekommenderades familjen att gå till läkaren, då man menade att problemet måste bero på deras magar, trots att maskarna var där från början.

I mitten av februari i år konstaterade ett saneringsbolag, på uppdrag av Gavlegårdarna, att masken inte kom från familjen. Man meddelade även att några bekämpande kemikalier inte kom på fråga, med hänsyn till de gifter som riskerade att gå ut i vattnet.

– Vi har stundtals bott på annat håll, och jag har undvikit att bjuda hem gäster då det är så pinsamt, säger Fiona Luima som gjorde en ny anmälan för ungefär en vecka sedan.

När GD når Gavlegårdarnas vice VD, Lars Lennmalm, tar han sig en titt på fallet.

– Vad jag kan se av skrifterna har vi inte uppträtt på det sätt vi ska göra, om så är fallet beklagar jag. Men grundregeln är att det som sker i lägenheten är hyresgästens ansvar. Vattnet ligger på Gästrike vatten vilket begränsar våra möjligheter att sanera, och vi har ingen förklaring till varför endast den här lägenheten är drabbad.

Man kommer nu att skicka dit saneringsfirman igen.

– Om de inte kan göra något får vi göra en bedömning om lägenheten är bebolig eller inte. Fåborstmaskar är ofarliga, men naturligtvis är de obehagliga, säger Lars Lennmalm.