Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Sorgsen saga från skog och stad

Följ med till IDKA - se på filmen här ovanför som visar en bit av när WOBZ spelar "Sagan om den lilla vargen". Och läs förstås även Camilla Dals recension.

Ljudteaterföreställningen Sagan om den lilla vargen är sprungen ur och avslutningen på det projekt som inleddes med Double Smile Orchestras spelning på PUSH-festivalen 2011.

Någon medlem har flyttat, andra har hoppat in, nu turnerar de i länet veckan före jul och spelar för publik i alla åldrar, från 6 år och uppåt.

Rosa lampor lyser upp IDKAs scen, en liten julgran glimrar på golvet. På scenen stativ med lådor, syntar och sladdar och så Girilals theremin. Ljudteater innebär ljud och text, resten får vi finna inom oss. I sju korta akter får vi följa den lilla vargen, från skogen till stora, snygga staden. I skogen är det lugnt, en mjuk liksom mossgrön ton vindlar fram. Lite fågelkvitter kommer från Olle Oljuds låda, syntar och elektronik bygger trädsus, vingslag, brus av vatten i en skogsvärld, där det är lätt att precis som vargen känna sig hemma. Men skogens ägare meddelar att skogen ska stamrustas, vargen måste flytta. Det vidsträckta byts mot tyngre hotfull rytm och thereminens opålitliga sång.

Mötet med staden är vackert först, en förförisk syntslinga som snart förvrängs och dränks av motorljud, obegripligt tjatter. Plötsligt är det inte så trevligt längre. Vargen hamnar i miljonprogrammet, på sjätte våningen vid en motorväg. Det bullrar, knattrar, kontaktmikrofonen fräser och spottar mot högtalaren i Olles trälåda, thereminen sjunger, knastrar. Brottstycken av ord hörs genom vrålet: skyskrapa... betongelement... fasadmaterial... Staden talar sitt eget nötande och nednötta språk. Och frälsning söks hos livstilscoachen, men sanningen är ett hårt och malande mantra: Pengarna eller livet! I en evig rundgång. Vargen vill ha kontroll, vill räcka till, sången är sorgsen och unison till hysteriskt knaster. Men sanningen finns inte i staden, kontrollen inte i maskiner. Synten ropar skogsklanger igen och fåglar kvittrar och färdas bort. Återvänder vargen till en skog, eller är det svåraste längtan eller är det rentav så att vargen dör, går bort.

En sorgsen saga med många in- och utgångar, kanske handlar den om allas vår väg från land till stad.

Camilla Dal