Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två alternativ för skolflytt

Kulturskolan flyttar till Hammar.
Men vad ska hända med estetiska programmet och vuxenutbildningen?
I en lokalutredning som kommunen beställt presenteras nu två olika alternativ.

Annons

Sandvikens kommun anlitade i vintras arkitektbyrån White för att studera lokalbehoven för Kulturskolan, estetiska programmet och vuxenutbildningen CVL, Centrum för vuxnas lärande.

Nu kommer resultatet i en slutrapport.

I rapporten finns två olika handlingsalternativ.

Båda går ut på att Kulturskolan lämnar sina nuvarande lokaler på Olsbacka och flyttar till Hammar där den samlokaliseras med folkets hus. Det är också den linje som kommunen länge varit inne på.

Men när det gäller CVL och estetprogrammet så skiljer sig förslagen åt.

Utgångspunkten är att elevunderlaget i gymnasieskolan kommer att minska med 40 procent fram till år 2015 eftersom elevkullarna blir mindre. Kanske försvinner ännu fler elever till följd av ökad konkurrens med friskolor.

Stora lokalytor kommer hur som helst att friställas på gymnasiecampuset vid Bessemer.

Det första alternativet går ut på att vuxenutbildningen flyttar dit.

Även estetiska programmets kärnämnen flyttar till Bessemer medan karaktärsämnena stannar på Hammar i nya lokaler.

På så vis skulle Sandviken få ett nytt kulturcentrum mitt i stan med kulturskola, estetprogram, bibliotek, konsthall och ungdomsgård.

Beroende på hur de nya lokalerna utformas skulle delar av eller hela nuvarande Hammar kunna rivas och ett nytt kulturtorg eller en kulturpark etableras i området. Även lokalerna i gamla baptistkyrkan som numera kallas Drottningen är tänkta att använda som kulturlokaler.

– Vi är glada att utredarna tagit hänsyn till våra ursprungliga tankar om ett centralt beläget kulturcentrum, säger kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.

Alternativ två är att vuxenutbildningen stannar där den är nu, på Sandbacka och på Hammar, men i ombyggda lokaler. I stället flyttar hela estetiska programmet till Bessemer som då får en samlad gymnasieverksamhet.

Även i alternativ två skulle planerna på ett kulturcentrum i stan förverkligas, men utan estetprogrammet.

– Jag kan inte uttala mig om vilket förslag som är bäst. Det viktiga är att Kulturskolan förläggs i centrum, säger Bo Eriksson.

Kommunen ska nu sätta prislappar på de olika förslagen. Tanken är att ett beslut om hur det blir ska tas i höst.