Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två åtalade för nätbedrägeri

De båda männen byggde upp en väl fungerande nätförsäljning under namnet Kameraexperten. Men i höstas slutade de abrupt att leverera varor – trots att beställningar och betalningar från tusentals kunder tickade in.
Nu åtalas de för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Annons

I den stämningsansökan som chefsåklagare Tora Holst på måndagen lämnade in till Solna tingsrätt heter det att brottet är grovt och ”av särskild farlig art eftersom det riskerat att urholka förtroendet för näthandeln som sådan”. Grovt penninghäleri finns också bland åtalspunkterna.
– Det här är omfattande och grovt i och med att det drabbade så pass många människor. Vi har fått in runt 2 900 polisanmälningar, säger Jan Granqvist, chef för Stockholmspolisens bedrägerirotel i norrort.
De båda männen som åtalats är 34 och 35 år gamla. De anses ha genomfört bedrägerierna tillsammans med minst en person som ännu inte gripits, nämligen Kameraexpertens 26-årige styrelseledamot som är häktad i sin frånvaro.
Enligt stämningsansökan var det i oktober 2007 som männen registrerade bolaget Kameraexperten. Från ett kontor i Vällingby i Stockholm drev de postorderförsäljning av främst kameror via en hemsida. Sedan bolaget etablerats och fått goda betyg på sajter som Prisjakt och Pricerunner utökades sortimentet i november 2008 samtidigt som priserna sänktes ytterligare. Det lockade ett stort antal kunder som enligt åtalet ”vilseletts att beställa och betala för varor från företaget trots att avsikten därefter inte varit att leverera några varor utan endast att tillgodogöra sig pengarna”.
De drabbade har enligt polisen förlorat mellan 10 och 15 miljoner kronor. Men på grund av begränsningsregler i rättegångsbalken omfattar åtalet ”bara” de 500 ekonomiskt värst drabbade, vars gemensamma förlust uppgår till 4,8 miljoner kronor.
Tina Magnergård Bjers