Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två friskolor ansöker om tillstånd

GÄVLEYtterligare två friskolor har ansökt hos Skolverket om att få starta i Gävle: EU IT-Gymnasiet och för- och grundskolan Språk Master.

Den ene huvudmannen har drivit gymnasieskolor sedan några år tillbaka.
Den andre huvudmannen har tidigare drivit bland annat skrädderi och livsmedelsbutik.

EU IT-Gymnasiet startade sin första skola i Lidingö för tre år sedan och den senaste i Danderyd förra året. Sammanlagt utbildar aktiebolaget EU IT Trading 450 gymnasieelever i fyra olika skolor i Stockholmsregionen.

Får företaget tillstånd att driva en skola även i Gävle är starten tänkt till nästa år. En lokal på Parkvägen i Sörby är redan utsedd. Men skolornas vd, Jean-Claude Henry Ahnland, vill av konkurrensskäl inte närmare precisera var skolbyggnaden är tänkt att ligga.

- I första hand vill vi att eleverna ska arbeta i ett öppet kontorslandskap, säger han. Vårt koncept är att vara så likt näringslivet som möjligt.

Att EU IT Trading även vill starta ett gymnasium i Gävle beror, enligt Jean-Claude Henry Ahnland, på att privata kontakter har tryckt på.

Fullt utbyggd år 2006 beräknas skolan kunna ta 400 elever och ha 30 heltidstjänster. I sin ansökan till Skolverket har Jean-Claude Henry Ahnland beräknat att skolan kan ta hundra elever det första verksamhetsåret och ha tio heltidsanställda.

- Vi behöver minst 60 elever för att kunna starta - och det tror jag att vi får, säger han.

I dag har EU IT-Gymnasiet fyra program. Det är främst praktiska utbildningar, typ medieprogrammet.

Datortäthet
Speciellt med EU IT-Gymnasiet är, enligt Jean-Claude Henry Ahnland, att datortätheten medför att i stort sett alla elever får tillgång till var sin dator och att gymnasiet arbetar mot en Internetuppkoppling som är 100 megabit per sekund.

- Det är ungefär 2 000 gånger snabbare än ett vanligt modem, berättar Jean-Claude Henry Ahnland.

20 procent av undervisningen sker på distans. Det innebär att duktiga elever kan speeda upp sin utbildning och kanske läsa ett treårigt gymnasieprogram på två år.

Jarjes Namat från Huddinge vill starta för- och grundskolan Språk Master. Han har tidigare drivit en livsmedelsbutik, ett skrädderi och ett företag som hette "Jarjes Träding", vars näringsgren är okänd.
GD har förgäves försökt att nå Jarjes Namat flera gånger.

I handlingarna som han skickat in till Skolverket står det att skolan ska starta höstterminen 2003.

Skolan ska ha syskonförtur och är tänkt att ha språk som särskild inriktning. Första året ska man enbart ta in elever till förskola och årskurs ett till fem - totalt 50 barn. Fullt utbyggd år 2006 ska skolan kunna ta 160 elever. Första året ska skolan ha tre anställda. Fullt utbyggd ska den ha tio anställda, står det i ansökningshandlingarna till Skolverket.

MARIAM NARAGHI