Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två gripna för försvinnande

GÄVLE (GD/TT)Två män som misstänks ligga bakom att en taxichaufför från Sundsvall försvunnit greps på tisdagskvällen när de var på väg till Finland via Haparanda.Männen är på sannolika skäl anhållna för människorov.

Misstänkta för Sundsvallschaufförens försvinnande greps i Torneå. Gävlepolisen kopplades in i jakten på ledtrådar.
De greps av finsk tullpersonal i Torneå och togs sedan om hand av finsk polis. De hålls nu i förvar i Finland.
- Vi hade fått tips om att två män vars utseende stämde överens med signalementet på de som vi tror åkte med taxin fanns i Haparanda. Då bad vi tullpersonal och polis hålla utkik efter dem. Gripandet gick helt odramatiskt till, efter vad jag hört, säger Sten Wiklander, presstalesman för polisen i Sundsvall, till TT.
Männen har ännu inte förhörts om vad som hänt den 39-årige taxichauffören som varit försvunnen sedan lördagskvällen.
I samband med gripandet gjordes beslag som gör att de två männen är skäligen misstänkta för människorov, säger vakthavande polisbefäl i Luleå till TT.

Gävlepolisen inkopplad
Polisen i Gävle har kopplats in i jakten på ledtrådar kring försvinnandet av taxichauffören utanför Sundsvall i helgen.
I söndags försökte någon ta ut pengar från förarens bankomatkort på Drottninggatan i Gävle.
Polisen tog på tisdagseftermiddagen i kontakt med sju gävlebor som gjort uttag strax före eller efter den okände kortinnehavaren, men ville på tisdagskvällen inte uppge om dessa personer gjort några iaktagelser av betydelse.
Sundsvallspolisen har spanat efter chauffören sedan i söndags. Då anmäldes mannen försvunnen eftersom han inte kommit tillbaka från en körning han fick i centrala Sundsvall på lördagskvällen. Föraren plockade enligt uppgift då upp två män som pratade knagglig engelska och körde sedan mot Jämtland.
Vad som hänt föraren sedan är oklart. Bilen hittades på måndagen övergiven vid Optands flygplats utanför Östersund.
Polisen i Sundsvall misstänker att föraren utsatts för ett grovt våldsbrott. Under gårdagen letade de efter mannens kropp med hjälp av helikopter i området där bilen påträffades.
- Det är svårt att tro att han är vid liv i dag, säger Sten Wiklander på informationsansvarig på polisen i Sundsvall.

Tåg till Gävle
Sedan mannen försvann har någon gjort eller försökt göra flera uttag och betalningar med hjälp av förarens bankomatkort.
Det första uttaget registrerades i Östersund strax före klockan 04.00 på söndagsmorgonen. Därefter användes kortet på tåget mellan Östersund och Gävle. En man köpte kaffe och betalade med kortet.
- Vi har pratat med tågvärdinnan som serverade kaffet och visat henne bilder på taxichauffören. Hon hävdar att det inte var samma person som köpte kaffet och har gett en relativt bra beskrivning av mannen, säger Sten Wiklander.
Personen med kortet försökte sedan använda det igen sedan han anlänt till Gävle. Vid Nordbankens bankomat på Drottninggatan har kortet registrerats vid två tillfällen, först vid 10.30-tiden och sedan igen strax före klockan 18.00 på söndagen.
Inga pengar har dock gått att ta ut eftersom det i dagsläget finns mindre än 100 kronor kvar på kontot.
Sedan uttagsförsöken i Gävle har kortet inte används förrän i går morse - den gången i Boden.
Under tisdagen koncentrerades spaningarna efter de män som misstänks ligga bakom försvinnandet till Norrbotten .

ANNA HÖGLUND