Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två högskolor blir en?

HOFORS
Två högskolor med en gemensam forskarutbildning. Det kan bli verklighet om planerna går i lås för Högskolan i Gävle och Högskolan Dalarna.

Annons
I går träffades ledningsgrupperna för de båda högskolorna på neutral mark i Hofors. Efter ett par timmars diskussion kunde parterna enas om inriktningen på det eventuella samarbetet.
- Vi har precis samma ambitioner som Gävle. Vi vill bli ett Dalauniversitet som satsar på de områden där vi har en lokal styrka, säger Erik G Ståhl, tillförordnad rektor för Högskolan Dalarna.

100 doktorander
Högskolan i Gävle har redan beslutat att ta ett första steg mot universitetstiteln genom att ansöka om ett vetenskapsområde i teknik. Om regeringen beviljar ansökan får högskolan rätt att bedriva egen forskarutbildning inom teknikområdet. I dag handleder högskolan ett 100-tal doktorander, men samtliga är formellt inskrivna vid andra lärosäten. Under nästa år planerar högskolan att ansöka om ett vetenskapsområdet i humaniora/samhällsvetenskap.
Samarbetspartnern befinner sig i ungefär samma fas. Högskolan Dalarna har dock en annan profil.
- Högskolan i Gävle ligger före oss när det gäller teknik och vi ligger före på det humanistiska området. Vid årsskiftet eller i början på nästa år skickar vi in en ansökan om vetenskapsområde i teknik, säger Erik G Ståhl.

På sex orter
Högskolan Dalarna är utspridd på sex orter men har sina två campusområden i Borlänge och i Falun. Sammanlagt 10 000 studenter är inskrivna på högskolan, något färre jämfört med Högskolan i Gävle som har 12 000 studenter.
Genom att skapa en gemensam fakultetsnämnd stärker högskolorna varandras kompetens och därmed ökar chanserna att ansökningarna beviljas. Inom teknikområdet är Högskolan i Gävle exempelvis inriktade på trä medan Högskolan Dalarna är specialister på stål.
Gemensamma seminarier och fler potentiella handledare är de mest konkreta följderna av ett samarbete för en framtida doktorand på den planerade forskarutbildningen. Studenterna på c- och d-nivå skulle också få fler kurser att välja bland.

Väljer samarbete
När en högskola haft minst två vetenskapsområden under en viss tid kan den ansöka om att få bli universitet. Men att högskolorna i Gävle-Dalaregionen väljer att samarbeta i ett inledande skede innebär inte med nödvändighet att de på sikt blir ett och samma universitet.
- Det är ingenting som står explicit i överenskommelsen. Två separata länsuniversitet är en fullt möjlig lösning också, säger Leif Svensson.
I går undertecknades inga papper. Respektive högskolestyrelse ska först ta ställning till samarbetet innan något avtal tecknas.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se