Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två inbrott på ett år

För andra gången på ett år har någon brutit sig in i Inga-Lill Hägglunds vindsförråd.
– Tråkigt. Det kommer att ta lång tid att städa upp, säger hon.

Annons

Hennes lägenhet ligger på Brynäs. För att ta sig in i fastigheten och vidare upp på vinden krävs en elektronisk nyckel som bara hyresgästerna ska ha tillgång till.

Men på något sätt har en eller flera tjuvar tagit sig genom "skalskyddet", som fastighetsägaren Gavlegårdarna kallar det, och brutit sig in i flera vindsförråd.

– Tre skinnjackor och en dunjacka är det dyraste jag förvarar här uppe. Annars är det mest böcker, porslin och andra kläder. De har ju vänt uppochner på varje kartong, allt är en enda röra, säger Inga-Lill Hägglund som ännu inte har inventerat förrådet för att ta reda på vad som saknas.

Inbrotten upptäcktes i onsdags. Enligt Cecilia Englund som är fastighetsförvaltare på Gavlegårdarna sedan 20 år tillbaks har inbrotten i källarförråd och vindsförråd minskat drastiskt.

– Förut ägnade vi måndagarna åt att ta emot anmälningar, nu rapporteras väldigt få inbrott. Det beror till stor del på våra inpasseringssystem och på att själva förråden är rejälare, säger hon.

Men även moderna skalskydd kan klicka.

– Det räcker med att man petar in stenar, fimpar eller papperstussar för att låsen inte ska gå igen ordentligt. Då saboteras systemen, säger hon.

Polisen delar hennes upplevelse att förrådsinbrotten blir allt färre.

– Min spontana känsla är att det inte är lika vanligt som på 90-talet. Försäkringsbolagen är väldigt tydliga med att man inte får ersättning för dyr egendom som förvaras i förråd, därför finns det inte så mycket att stjäla. Tjuvarna är ofta missbrukare på jakt efter någonting som går att sälja, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Inga-Lill Hägglund har köpt ett nytt och rejälare lås som hon hoppas ska avskräcka framtida tjuvar.

– Bortsett från inbrotten trivs jag väldigt bra här, säger hon.