Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två invandrare - två åsikter

GÄVLE
Är EMU ett fredsprojekt eller ett bakslag för demokratin? Kommer euron att öka tillväxten eller göra att svaga grupper får det ännu svårare?

Fakhroddin Fani och Manuel Echeverria har utifrån ganska lika bakgrund kommit fram till helt olika ståndpunkter i EMU-frågan.
Men om en sak är de helt överens: Informationen till Sveriges invandrare inför EMU-omröstningen har varit väldigt dålig, i det här valet precis som i tidigare val.
Båda är invandrare, båda kom till Sverige på 1980-talet, båda har engagerat sig politiskt i Gävle, Fakhroddin Fani för vänsterpartiet och Manuel Echeverria för socialdemokraterna.

Osäker länge
Men i EMU-frågan är de oense:
- Jag var osäker ganska lång tid. Men sedan började jag läsa på och bestämde mig för att följa partiet och rösta ja, säger Manuel Echeverria.
Det viktigaste skälet för att rösta ja är, som han ser det, att en gemensam valuta stärker samarbetet i Europa.
- Jag vill inte att Sverige ska bli isolerat i Europa. Och jag vill att vi ska gå med i EMU nu, jag tycker inte att vi ska sitta och vänta, säger han.

Född nej-sägare
Fakhroddin Fani följer också partilinjen. Han ska rösta nej, vänsterpartiets linje.
- Jag är född som nej-sägare. Jag tänkte rösta nej innan man hade bestämt att att det skulle bli en folkomröstning, säger han.
- Men om jag hade tyckt att EMU hade gynnat de svaga, utsatta grupper i samhället som jag bryr mig om så skulle jag ha gått emot partiet. Men så är det inte, säger han.
För honom är demokratiargumentet det viktigaste argumentet för att säga nej till EMU, säger Fakhroddin Fani.
- EMU är ett bakslag för demokratin, säger han.
- Man flyttar besluten om penningpolitiken och huvudreglerna för finanspolitiken till en liten sluten grupp. Vad finns det kvar för politikerna att bestämma över sedan? säger han.

Ser fördelarna
Det argumentet tycker Manuel Echeverria inte är så tungt.
- Nej, man flyttar visserligen makten till den europeiska centralbanken, så är det ju. Men det måste ju vara så att en liten grupp bestämmer över räntan, och ECB ska ju tänka på alla medlemsländerna, säger han.
Manuel Echeverria ser hellre på fördelarna med en gemensam valuta.
- Jag är ganska övertygad om att samma valuta gör handeln större, ökar samarbetet och det är bra för att bygga upp fredsarbetet i Europa. Vi är så beroende av euron även om vi säger nej att det är bättre att gå med. Annars blir det bara vi och Ryssland vid Östersjön som står utanför, säger han.

Ökar spänningen
Tanken på EMU som ett fredsprojekt är däremot helt främmande för Fakhroddin Fani.
- Det är snarare tvärtom, säger han.
- Euron ökar spänningen i Europa. Fred byggs mellan demokratiska länder, fred byggs med rättvisa och jämlikhet. De flesta krig pågår mellan länder i samma valutaområde, säger han.
Men Manuel Echeverria håller inte med:
- Alla krig handlar om pengar eller religion. Om man samarbetar om pengarna minskar risken för krig. Målet för EMU är att öka samarbetet, och jag vill inte att Sverige ska bli isolerat, hävdar Manuel Echeverria.
Då suckar Fakhroddin Fani:
- Har inte Sverige samarbetat i alla tider, kanske, fast vi har egen valuta? Och isolerad? Jag känner mig inte isolerad, säger han.

Svårt för invandrare
Som "gamla" invandrare som hunnit skapa sig en plats i samhället och som har många svenska kontakter har Fakhroddin Fani och Manuel Echeverria inte haft svårt att hitta information om EMU. Men för nyanlända invandrare med dåliga svenskakunskaper är det mycket svårare, det är båda överens om.
- Gå in i valstugorna på torget. Det finns i bästa fall ett a-fyrapapper på persiska, men på svenska kan du fylla en Ica-kasse med ja- och nej-information. Hur ska man kunna bilda sig en genomtänkt uppfattning om man får ett enda papper? säger Fakhroddin Fani.
Efter det senaste riksdagsvalet skrev Fakhroddin Fani en motion till fullmäktige i Gävle där han begärde att kommunen skulle försöka höja det dåliga valdeltagandet bland invandrare. Uppmaningen skickades vidare till valnämnden och på senaste sammanträdet hade han begärt att få en redogörelse för vad som hade gjorts.

"Det är ingenting"
- De har delat ut en broschyr om hur man gör när man röstar och bytt vallokal på Öster. Det är allt. Och det är ju ingenting, säger han.
- Det är som om man kommer på veckorna före valet, att visst ja, invandrarna. Man måste jobba mellan valen också. Det skulle vara bra för hela demokratin. Nu sjunker valdeltagandet bland invandrare för varje val, säger han.
Manuel Echeverria, som bor på Öster där bara 48 procent deltog i förra valet har jobbat på sin kant för att öka intresset inför folkomröstningen. Tre informationsmöten har han ordnat i Kanalen, ett ja-, ett nej-, och ett med båda linjerna.

Räcker inte
Men information räcker inte. Egentligen tror både Fakhroddin Fani och Manuel Echeverria att det låga valdeltagandet bland invandrare beror på att många invandrare aldrig kommer in i det svenska samhället.
- Vill vi att invandrarna ska ta del i samhället så måste vi visa att de är välkomna, ta med dem i föreningslivet, ge dem jobb i det yrke de har. Då skulle fler engagera sig, säger Fakhroddin Fani.
- Jag har varit 15 år i Sverige men aldrig fått jobb i mitt yrke, jag är revisor, och jag är inte ensam om det. Många invandrare tappar tron på allt efter ett tag i Sverige, säger Manuel Echeverria.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se