Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två kilometer kabel byts ut

Två kilometer kabel, som försörjer elnätet i centrala Gävle, byts ut. Men i stället för att gräva borrar sig kabeldragarna genom marken i centrum.
– Det är lite nytänkande, säger projektledaren Ulf Eklund.

Den gamla kabeln har varit med länge och Gävle Energi har redan fått rycka ut och sanera efter ett oljeläckage. Den gamla kabeln kyls med olja och den hanteringen klarar man sig utan med den nya ledningen.

– Det är viktigt att vi åtgärdar det här, säger Ulf Eklund.

Det grävs redan en hel del i centrala Gävle och för att slippa fler avstängningar och trafikproblem borras ett hål i marken för den nya ledningen. Hålet under rondellen vid Norrtull är redan färdigborrat och i går pågick borrningar för fullt bakom teatern och fram till Staketgatan.

Rören som kabeln ska ligga i skjuts sedan in i hålet och metoden innebär att arbetet blir klart snabbare än planerat. I början av juli ska kabeln vara på plats, till en kostnad av cirka tio miljoner kronor.

Oljan i det gamla kabelröret ska pressas ut och sedan spolas ledningen med vatten. Kabeln får ligga kvar i backen.