Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två lägenhetsköpare klara

SANDVIKENNu har den norska försäljningen av lägenheter i Björksätra kommit igång. Två av lägenheterna i de två tomma husen på Västerled är nu tingade.

- Det brukar ta lite tid att få en första köpare. Men nu har vi kommit i gång, säger Andreas Graaterud, vd för Svensk Fritid, företaget som förmedlar lägenheterna i Norge.
Sedan de boende i husen evakuerats och hittat andra lägenheter i Sandviken står husen nu tomma i väntan på de nya, norska lägenhetsinnehavarna.
Sandvikenhus vd Ingvar Ryckertz är hoppfull trots att affären varit trög.
- Det känns väldigt positivt. Vi kommer att lösa det här nu, säger han.
Affären hänger på att Norgeföretaget före den sista december nästa år lyckas förmedla minst 15 lägenheter av de 38 lägenheterna.

Inflyttning först nästa år
Först då träder köpet i kraft. Först då kan de norska lägenhetsinnehavarna flytta in. Andreas Graaterud tror inte att det nu blir något problem att hitta köpare.
- Jag tror att sandvikenborna själva är lite hemmablinda. Det jag har sett när jag har varit i Sandviken är mycket attraktivt. Det är mycket fina omgivningar, bland annat Högbo. Sandvikens lilla centrum är trevligt. Bara två mil bort finns Gävle. Stockholm är inte heller långt bort, säger han.
Företaget köper lägenheterna av Sandvikenhus för i snitt 20 000 kronor och säljer dem sedan vidare till privatpersoner i Norge för 68 000 till 142 000 svenska kronor. de norska köparna får inte sälja lägenheterna vidare till invånare i Sandviken eller i någon av grannkommunerna.
Ingvar Ryckertz tror på goda ekonomiska effekter av de norska lägenhetsägarna.
I Mariestad, där kommunen sålt lägenheter till Norge och Svensk Fritid, har en utvärdering gjorts.
- Det visade sig att varje lägenhetsköpare omsatte omkring 50 000 kronor per år i varor och tjänster i kommunen. Utöver det har var och en av dem i början gjort investeringar på i snitt 20 000 kronor, säger Ingvar Ryckertz.
Han säger att det också har visat sig att en tredjedel av de norska lägenhetsinnehavarna har blivit fastboende i kommunen.
- Jag har trott på det här hela tiden. Det är väl fantastiskt om lägenheterna kan komma till användning och vi drar hit turister? Vad har vi för alternativ? Ytterst är det ju att riva husen, säger Ingvar Ryckertz.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se