Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två män köpte sex av 17-årig Gävletjej

Den 17-åriga flickan kom i kontakt med mannen via en telefondejtinglinje. I mars 2008 träffades de i Gävle och mannen ska då ha köpt ett samlag av flickan. Han är fortfarande på fri fot, men polisen tror sig veta vem han är.

Dejtinglinjen heter Myshörnan och har flera telefonnummer beroende på om den som ringer vill prata med tjejer eller killar. Enligt de regler som lästes upp på meddelandet måste den som ringer vara över 18 år och det får inte förekomma samtal om sex. Enligt rösten övervakas linjen och de som ringer får inte heller lämna ut namn eller telefonnummer.

För att komma i kontakt med andra som ringer talas en presentation in, ungefär som en kontaktannons. Den försvinner när luren läggs på.

Den 17-åriga flickan från Gävletrakten ska ha haft kontakt med två män på telefonlinjen. Sedan har de träffats i verkligheten och då ska det ha handlat om samlag mot betalning. Det var personer i 17-åringens närhet som reagerade och gjorde polisanmälningarna mot männen.

En av dem, en 47-åring från Uppsala, har åtalats för köp av sexuell tjänst. Stora delar av utredningen är sekretessbelagd, men enligt stämningsansökan ska mannen ha köpt sex av två flickor, 17-åringen och en 16-åring, vid samma tillfälle för över ett år sedan. Enligt åklagaren handlar det om samlag och det ska ha skett i Uppsala.

I förhör har 47-åringen sagt att han inte förstått att tjejerna varit under 18 år och därför rubriceras inte brottet som köp från barn.

Advokat Tiina Hennel är målsägandebiträde för de båda flickorna, men vill inte kommentera vad flickorna sagt om hur träffen gjordes upp. 47-åringen nekar till anklagelserna.

Åtalet lämnades först in vid Gävle tingsrätt, eftersom 17-åringen ska ha varit med om samma sak i Gävle, men den delen av utredningen är inte klar ännu. Målet mot 47-åringen har därför flyttats över till Uppsala tingsrätt och rättegången mot 47-åringen kommer att hållas även om Gävleutredningen inte hinner bli färdig.

Den andre mannen som ska ha köpt sex av flickan är inte identifierad ännu, men köpet ska ha skett två månader senare i Gävle. Enligt åklagare Therese Stensson, som varit inblandad i ärendet tidigare, har identitetsproblemen gjort att utredningen dragit ut på tiden.

– Men nu tror vi oss veta vem han är. Det är nere i en liten krets nu.

Therese Stensson säger också att det bara är identifiering och förhör med mannen som återstår innan det tas beslut om åtal. Resten av utredningen är i princip klar.

– Det har dragit ut på tiden tyvärr. Det här är egentligen ett brådskande ärende eftersom det är unga flickor inblandade.