Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två män lurade till sig över 200 000 kronor i lönebidrag – döms för grovt bidragsbrott

Två män från Gävle, 39 och 40 år gamla, har dömts till villkorlig dom och böter för grovt bidragsbrott , trolöshet mot huvudman och förskingring. Männen hade bland annat lurat till sig över 200 000 kronor i lönebidrag.

39-åringen sökte och fick lönebidrag för 40-åringen, som skulle jobba med fastighetsskötsel och administration i 39-åringens bolag. Polisutredningen visade dock att 40-åringen i själva verket hyrts ut till ett annat bolag där han arbetade i en butik. Det senare bolaget betalade hyra för 40-åringen trots att 39-åringens bolag fick lönebidrag för honom.

Männen hade båda ägarintressen i butiken där 40 åringen de facto jobbade och enligt tingsrättsdomen var det för att öka chanserna att få ett lönebidrag som männen hävdade att 40 åringen skulle jobba med fastighetsskötsel i ett annat bolag.

Totalt betalades 267 000 kronor ut från staten. Där ingår även "stöd till personligt biträde" för 40-åringen med 55 000 kronor.

Därutöver har Gävle tingsrätt slagit fast att männen köpt en dyr vara i butiken för kraftigt underpris och att butiken fått stå för kostnader för inköp av varor som männen gjort som inte haft något med verksamheten att göra.

Förutom villkorlig dom och dagsböter måste männen betala skadestånd på nästan 300 000 kronor, merparten till Arbetsförmedlingen.