Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två till lämnar lungkliniken

GÄVLENu är det klart att ytterligare två lungspecialister vid länssjukhuset i Gävle hoppar av. Eva Brandén och Hirsh Koyi säger upp sig i protest mot sjukhusledningens sätt att behandla lungkliniken.

- Jag har jobbat här på sjukhuset i 24 år och det känns jättesorgligt att behöva ta det här steget. Men sjukhusledningens totala brist på lyhördhet gör att jag inte kan vara kvar, säger Eva Brandén.

Läget vid lungkliniken blir alltmer krisartat. Läkarna hoppar av en efter en. Sammanlagt har nu tre av klinikens specialistläkare sagt upp sig.
I förra veckan meddelade Richard Nightingale att han lämnar sjukhuset för en tjänst på Västerås sjukhus. I går lämnade Eva Brandén och Hirsh Koyi in sina avskedsansökningar. De försvinner till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Skälet till avhoppen är, enligt läkarna, den försämring som drabbat lungsjukvården efter de neddragningar som genomfördes vid sjukhuset vid årsskiftet. Antalet vårdplatser vid lungkliniken halverades. Förhållandena är i dag otillfredsställande för både patienter och personal, anser läkarna.

- Som läkare ställs jag ofta i den situationen att jag inte kan erbjuda patienterna den vård jag vet att de behöver. Det finns helt enkelt inte plats för dem på kliniken. För mig är det inte förenligt med etik och moral att jobba så, säger Hirsh Koyi.

Möte i måndags
Klinikens läkare har gjort upprepade påstötningar både till sjukhusledning och landstingsledning om problemen men tycker sig inte ha fått någon respons. I måndags träffade de sjukhusdirektör Lena Munkhammar. Hon lovade bland annat att skynda på den utvärdering som ska göras av neddragningarna.

- Det behövs ingen utvärdering. Vi ser ju redan tydligt konsekvenserna av neddragningarna, säger Eva Brandén.

Läkarna hade hoppats på tydliga besked om att lungkliniken ska vara kvar och att den ska få ökade resurser. Men några sådana kom inte. Nu menar de att det finns så stora frågetecken kring verksamhetens framtid att de inte vill jobba kvar.

Eva Brandén och Hirsh Koyi har bägge lagt ned mycket tid och arbete på att göra lungkliniken till en ansedd och välfungerande specialistklinik. Bland annat har de svarat för uppmärksammade forskningsinsatser. Hirsh Koyi är klinikens första disputerade läkare.
Nu känner de sig svikna av sjukhusledningen. Mycket av det som byggts upp har raserats genom orimliga sparåtgärder, anser de.

- Vi varnade för konsekvenserna redan före beslutet. Efteråt visade det sig att vi fick rätt. Men sjukhusledningen har varit helt ointresserad för våra synpunkter. För dem handlar det bara om prestige, säger Hirsh Koyi.

Läkarna är också mycket missnöjda med att chefsfrågan på kliniken inte lösts.
Sjukhusledningens syn på vem som ska efterträda Sven Granström som tillförordnad verksamhetschef har inte stämt överens med läkarnas uppfattning.

Många lungpatienter i länet förlorar nu sina doktorer när de tre lungspecialisterna lämnar länssjukhuset. Men sjukhusdirektör Lena Munkhammars uppmaning i GD i går att "tänka på patienterna" klingar falskt, tycker de.

- Det är ju det vi gjort hela tiden, tänkt på patienterna. Vi har genom åren jobbat långt över 40 timmar i veckan för att ge patienterna en god vård. Hur mycket har Lena Munkhammar tänkt på patienterna när hon tagit bort vårdplatser? säger Hirsh Koyi.

BJÖRN HANÉRUS