Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två vindkraftssatsningar kan bli en

På tisdagen tog kommunstyrelsen i Gävle beslut om att skjuta till miljoner till det gemensamt kommunägda vindkraftbolaget Samkraft, som blöder ekonomiskt. Men i Sandviken kan det luta mot att avveckla sitt ägande.

– Gävle bedömer det kanske på ett annat sätt, säger Niklas Reinikainen, vd för Sandviken energi.

Annons

Frågan om att skjuta till pengar till Samkraft har ännu inte fått ett politiskt svar i Sandviken. Kommunstyrelsen och styrelsen för Sandviken stadshus AB har dock fått information av vd:n för Samkraft.

Men Niklas Reinikainen har också lämnat ett utlåtande till politikerna. Han beskriver det som en objektiv redogörelse av konsekvenserna med delägarskap i Samkraft.

– Affären är inte lönsam i sig när man börjar förbruka eget kapital. Vår bedömning är att det är en tveksam affär. Jag har inte lämnat något förslag till beslut, men det verkar vara svårt att få lönsamhet. Det är dock för tidigt att säga om vi ska gå ur Samkraft eller inte.

Sandviken Energi, SEAB, blev 2010 delägare i elhandelsbolaget Bixia AB som senare bildade Bixia Prowin för att kunna samla vindkraftverksamheten i ett bolag. I början av 2013 tog SEAB:s styrelse beslutet att tacka nej till delägarskap i Prowin.

– Vi sysslar redan med vindkraft genom Samkraft. Varför skulle vi konkurrera med oss själva? Sade Tomas Kärnström, styrelseordförande i SEAB.

Men vad styrelsen då inte visste var att den före detta vd:n för Sandviken energi samt dåvarande styrelseordförande helt på egen hand hade ingått i delägarskap i Bixia Prowin.

När affären uppdagades följdes det av en diskussion huruvida kommunen skulle sitta med två vindkraftsengagemang eller inte. Men Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör, menar att det inte finns något beslut på att begränsa ägandet på det sättet.

– Hittills finns ingenting som hindrar att vi har flera sådana engagemang, det finns inget sådant beslut.

Nu visar det sig också att den senare vindkraftsatsningen är den enda som bär frukt. Fram till den sista augusti i år redovisade Prowin ett överskott på 2,7 miljoner kronor och enligt Anna Fjellner, pressansvarig på Bixia Prowin ser det ut som att bolaget kommer att både hålla budget och redovisa ett positivt reslutat.

Samtidigt försöker Samkraft att göra en nyemission och på önskelistan från Sandviken står cirka tre miljoner kronor. Lyckas inte rekonstruktionen av bolaget inom åtta månader så väntar sannolikt en konkurs. Då kan det bli svårt för Sandviken att få tillbaka de 16,9 miljoner kronor som man har investerat i bolaget.

– Aktieägare står ofta långt ned på listan över vilka som ska få tillbaka. Ofta är det banker och andra fordringsägare som först får tillbaka satsade pengar, säger Niklas Reinikainen.

Det politiska beslutet om tillskott till Samkraft ska tas på kommunfullmäktige den andra december.