Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvågradersmålet är en självmordspakt

I SVT:s program Köttets lustar menar komikern Henrik Schyffert att vi inte behöver sluta äta kött för att klara tvågradersmålet för jordens uppvärmning. Som om vi ens är i närheten av att klara tvågradersmålet.

Låt oss skärskåda tvågradersmålet en aning. Det borde rimligtvis ha skett i själva tv-programmet men tydligen hade man inte lust. Det så kallade tvågradersmålet är bara ett politiskt mål som är oerhört kritiserat. Det har bland annat kallats för en "självmordspakt" av representanter från Afrika. Amerikanska rymdstyrelsen NASA:s klimatforskare James Hansen har kallat det för ett "recept för en långsiktig katastrof". Tvågradersmålet är som att hinna halvvägs över järnvägsrälsen innan tåget kommer. Spelar liksom ingen roll för man dör ändå.

I Köttets lustar framställs det som om det vore något dåligt i fall svenskt jordbruksmark växte igen. Det är helt tokigt. Det finns bara ett sätt på vilket vi människor kan fånga in koldioxid och det är med träd. Även kallat skog. Det som av köttindustrins propagandamaskineri kallas för öppna landskap var fram till för inte länge sedan artrik urskog. Den skövlades av människor för att de skulle kunna odla mat.

Enligt en ny forskningsrapport som kom 2017 och som återges på webbplatsen OurWorldInData.org krävs det 100 gånger mer mark för protein i nötkött än i baljväxter. En hektar skog binder i snitt 400 ton koldioxid. Varje förnuftig människa borde fröjda sig i sitt hjärta ju mer skog som vi får i Sverige eller utomlands. Ju mindre kött som vi äter desto mer skog får stå kvar. Om vi skär ner riktigt ordentligt på kött- och mejeriätandet kan vi plantera ny skog. Jag tycker att uppföljaren till Köttets lustar ska handla om hur Limpan får sin skola att införa vegansk skolmat.

Jonas Paulsson

civilingenjör i teknisk fysik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare