Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvålhuset på Brynäs ur andra vinklar

/

Annons

Ni som såg bilden på det så kallade tvålhuset i går och kände igen miljön, ni känner igen de här motiven också. På den vänstra bilden har fotografen Stig Nylen stått en bit in på Andra Tvärgatan, i riktning neråt Gavleån, och riktat kameran ut mot Brynäsgatan. Gävle Rör ägde fastigheten, och det pittoreska lilla huset närmast i bild är deras redskapsbod. Verktygsskåpet, som rörmokarna kallade det.

I det stora stenhuset höll Herman Bergström och hans personal till när de kokade karameller och kola, och vägg i vägg med det ligger vad som blev kvar av en byggnad som tillhörde Gävle Rör och som brann hösten 1951.

Längst bort, före Brynäsgatans träd och villan på andra sidan av gatan, ser vi tvålhuset ur en annan vinkel än senast.

Den högra bilden visar samma del av Brynäsgatan som den som publicerades häromdagen, fast den är tagen från andra sidan av gatan. Tvålhuset är längst till vänster, det som man bara ser ett hörn av, och åt andra hållet kan man ana Olssons Kött & Fläsk på nästa gata, Tredje Tvärgatan.

Mats Wiberg, hemma i de här kvarteren, noterar att bilden togs på en söndag eftersom vagnen som killarna som sålde söndagstidningar använde står uppställd mot väggen intill tobaksaffären i hörnhuset.

– Jag känner igen den så väl, för jag var en av de killarna, säger han.

Ulf Kriström

Annons