Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvångsflytt och hyreschock

Hyran chockhöjs för de pensionärer som flyttar från Bergmästargården till Sätrahemmet.
Och bo kvar får de inte.
– Det här är fråga om en tvångsförflyttning, säger Peter Seemre, son till en av de berörda.

I går togs beslutet att de pensionärer på Bergmästargården som inte är dementa ska flyttas till ett ombyggt boende i Sätra. Sammanlagt rör det sig om 40 personer.

På Bergmästargården betalar de drygt 2 000 kronor i hyra, efter flytten kommer hyran att ligga på 4 600 kronor.

Mer än dubbelt så mycket, med andra ord.

Peter Seemre har en 82-årig mamma som berörs av beslutet.

– Hon har lägsta möjliga pension och klarar aldrig en sådan hyreshöjning, säger han.

Själv fick han veta vad som var på gång först för två och en halv vecka sedan. Då skickades en skrivelse till de anhöriga.

Peter läste skrivelsen och reagerade kraftigt på att de som inte ville flytta skulle få ställa sig i kö till annat äldreboende.

Han uppfattade det som ett förtäckt hot.

– De tycks mena att den som inte vill till Sätra måste ordna med flytt någon annanstans på egen hand. Flytten till Sätra handlar om en tvångsförflyttning, inget snack om den saken, säger han.

Christina Wessman är uppdragschef på kommunen och går i svaromål:

– Meningen i skrivelsen är illa formulerad. Vi hotar absolut ingen. Tills nu har fyra personer sagt att de inte vill flytta. Två har vi ordnat nytt boende till på Brynäs. Alla från Bergmästargården som inte vill bo i Sätra kommer att gå före i det kösystem vi har.

I förra veckan kallades de anhöriga till ett möte där de informerades om planerna. Peter var där och fick höra att de som inte hade råd med den höjda hyran kunde ansöka om bostadsbidrag.

– Men om Försäkringskassan avslår en ansökan, vad händer då? För min mamma skulle det vara helt kört.

Vivi-Anne Sundqvist, ordförande i omvårdnadsnämnden, försvarar de höjda hyrorna med att pensionärerna nu får större och finare rum.

– På Sätrahemmet finns 40 lägenheter på en yta där det förut funnits 79. Om någon får avslag på en ansökan om bostadsbidrag kan den personen alltid söka en billigare bostad.

Peter säger att han känner vanmakt och frustration över att inte kunna göra något åt saken. Nu fruktar han att hans mamma kommer att ta beskedet om att behöva flytta hårt.

– Gamla människor mår dåligt när de måste lämna invanda miljöer. Allra värst i den här processen är skendemokratin, att de berörda och deras anhöriga inte har något inflytande alls, säger han.

Vivi-Anne Sundqvist håller med om att separationer kan påverka äldre personer negativt.

– Men vi har ordnat så att de får samma grannar som förut och att skötarna flyttar med till det nya hemmet. Den tryggheten kommer de att ha kvar, säger hon.

Kommunen räknar med att spara 13 miljoner kronor på åtgärden. Under hela nästa år måste omvårdnadsnämnden spara ungefär 50 miljoner.

Sista veckan i augusti flyttas de äldre till Sätrahemmet.