Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tveksamheter i kommunalt bolag

En chef på ett kommunalt bolag i Gävle genomförde en upphandling av ett byggprojekt muntligt utan att skriva några kontrakt. Det anser Skatteverket.

Annons

Byggföretagaren som vann upphandlingen åtgärdade sedan en vattenskada hemma hos chefen på det kommunala bolaget utan att ta betalt.
Det hävdar Skatteverket i en utredning där byggföretagaren upptaxeras med över en miljon kronor.
I januari lade åklagaren på riksenheten mot korruption ner förundersökningen mot chefen på det kommunala bolaget och byggföretagaren. De var misstänkta för mutbrott och bestickning. Men åklagaren ansåg inte att bevisningen höll för att väcka åtal. Byggföretagaren var även misstänkt för skattebrott och försvårande av skattekontroll. Men även denna utredning lades ner eftersom brotten hunnit bli preskriberade.

Men parallellt med brottsutredningarna har Skatteverket bedrivit en egen utredning av byggföretagaren. Den är nu klar och resultatet är att byggföretagaren upptaxeras och får ett skattetillägg vilket innebär att han totalt blir skyldig staten 1 669 295 kronor.

Den största delen av upptaxeringen beror på att Skatteverket anser att företagaren undvikit skatt genom att låta företaget bekosta hans privata villa.

Den andra delen av Skatteverkets utredning handlar om byggföretagarens affärer med det kommunala bolaget och den chef på bolaget som fått en vattenskada i sitt hem åtgärdad av byggföretagaren.

Skatteverket konstaterar att byggföretagaren 2003 fick i uppdrag att utföra ett byggprojekt åt det kommunala bolaget.

Enligt Skatteverkets utredning har upphandlingen av byggprojektet genomförts muntligt av chefen på det kommunala bolaget. Skatteverket skriver att ”några skriftliga handlingar har inte upprättats över vad som skulle utföras, vilket material som skulle användas, vilken tid som fick läggas ned, vilket pris som överenskommits och när detta skulle erläggas”.

Efter att ha gått igenom byggföretagarens räkenskaper för projektet åt det kommunala bolaget konstaterar Skatteverket att ”anbud, offerter, avtal och liknande handlingar saknas i den projektpärm som bolaget upprättat avseende projektet”.

I sina räkenskaper för byggprojektet åt det kommunala bolaget har företagaren även räknat in kostnaderna för att åtgärda en vattenskada hemma hos chefen på det kommunala bolaget. Men dessa kostnader har aldrig fakturerats konstaterar Skatteverket.

Chefen på det kommunala bolaget ville i går inte kommentera varför han inte betalade för att få vattenskadan i sitt hem åtgärdad. Han ville inte heller redogöra för hur det gick till när byggföretagaren fick i uppdrag att genomföra det kommunala byggprojektet.

– Allt det där har åklagaren redan tittat på och kommit fram till att det inte fanns någon anledning att väcka åtal, säger han.

Det kommunala bolagets vd säger att han litar på att den brottsutredning som gjorts är korrekt. Han har fullt förtroende för den aktuella chefen och kan inte se att han begått något fel. Det kommunala bolagets vd säger att polisens förundersökning visade att chefen förgäves försökt att få en faktura för det arbete som byggföretagaren utfört i hans hem.

– I det här fallet ser jag ingenting etiskt tveksamt, säger det kommunala bolagets vd.

”Allt det där har åklagaren tittat på och kommit fram till att det inte fanns någon anledning att väcka åtal”

Chefen på de kommunala bolaget