Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingas riva allt efter regnskada

När Industriprofils lokaler översvämmades i slutet av förra veckan fick butikspersonalen arbeta hårt för att rädda det som kundes. Sedan i går morse sliter hantverkare med vattenskadade golv och väggar i butiken. Det flera månader långa renoveringsarbetet har börjat.

Snickarna går i skytteltrafik till och från containern som har placerats utanför yrkesbutikens entré på Näringen.

Under regnovädret förra torsdagen stod vattnet knappt upp till knäna just där sopcontainern har parkerats.

I det första skedet är det mattor och parkettgolv som rivs upp i butikens kontorsutrymmen på den norra flanken, den del av fastigheten som har fått störst vattenskador.

Vd:ns rum har drabbats allra värst. Luftfuktigheten är påtaglig, det sticker i ögonen och luktar väldigt illa.

– När rörmokaren har monterat ned elementen börjar vi såga upp inner- och ytterväggarna så att även de får torka. Normalt är torktiden ungefär en månad, ibland upptill två, säger Roger Holmgren, ägare av Holmgren bygg AB.

Som uppdragstagare åt ett större försäkringsbolag hör vattenskador till Roger Holmgrens vardag. Det senaste ovädret har gett några extrajobb för byggföretaget, men inte mer än normalt.

– Men det här jobbet är nog ett av de mest omfattande jag varit med om. Det är så stora ytor som har drabbats. Det känns som de uppåt 40 rummen aldrig tar slut. Vattnet har letat sig in på toaletterna också, säger Roger Holmgren.

Ungefär 1 700 kvadratmeter stor är yrkesbutikens totala yta. Med undantag för ett litet rum stod vattnet som högst över fotknölarna på de anställda i hela fastigheten förra torsdagen.

– Gips- och spånplattor suger åt sig mycket vatten, liksom isoleringen. Tumregeln är att såga bort så länge man ser fukt. En halvmeter av väggarna från golvet brukar räcka. När det har torkat bygger vi nytt. De får nog räkna med att vi är helt klara först i oktober, säger Roger Holmgren.

Renoveringsarbetet utförs i etapper eftersom yrkesbutiken håller verksamheten igång samtidigt. Att stänga är en omöjlighet enligt Industriprofils delägare Laila Hjelte.

– Vi måste serva kunderna annars kan vi lika gärna lägga ned. Tur i oturen hände det här under vår lågsäsong. Nu håller vi tummarna att det inte kommer fler större oväder, säger Laila Hjelte, som mitt i sin utlandssemester fick meddelande om översvämningen.

Laila Hjelte hade planerat att arbeta denna vecka, men har fått lägga timmar av kraft på oplanerade uppgifter, som hon uttrycker det själv.

– Det är lätt att låta bli att skratta just nu om jag säger så. Det är inte första gången vi drabbas av översvämningar på grund av att vattenledningssystemet är undermåligt. Vi kommer att ta kontakt med kommunen, säger Laila Hjelte.