Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvist om död älg i tingsrätten

SANDVIKEN
Ett intressant tvistemål behandlades i Sandvikens tingsrätt på tisdagen.
Tvisten gäller en död älgko där ingen i de två jaktlagen i västra Gästrikland känner sig skyldiga till att ha avlossat det dödande skottet. Och vem som har rätten till älgköttet.

Annons
Rättens ordförande undrade om inte jaktlagen skulle kunna göra upp i godo även om han visste att det gällde viktiga principer med starka rötter.
Det hade diskuterats under den muntliga förhandlingen, men ingen av parterna gick med på förlikning. De förslag som lades fram godtogs aldrig.
- Ni ska veta det att kostnaderna för rättegången är betydligt högre än värdet på älgen, försökte rättens ordförande utan gehör.

En överskjutning
Händelsen inträffade år 2000. De två jaktlagen har tillsammans 1 300 hektar fördelade på jaktlag A med 900 hektar och lag B med 400 hektar. Tillsammans ingår de i en större jaktkrets där tilldelningen av älgar sker. Lag A skulle få skjuta två stora älgar medan B fick en stor älg. Dessutom var det fritt att skjuta kalvar. Båda jaktlagen hade skjutit varsin vuxen älg när händelsen inträffade.
Det var den 12 oktober 2000 som allt hände. Enligt jaktlag A skulle jaktledaren för lag B ringt till ordförande i jaktkretsen och berättat att det skett en överskjutning i hans jaktlag. Även polisen kontaktades. På kvällen kontaktade jaktledaren i lag B lag A och berättade att en död älgko hittats nära två skjutna kalvar på B:s marker.

Bråket igång efter brev

Den 7 november fick jaktledaren för lag B en räkning på 7 000 kronor av lag A. Och så var bråket igång.
Jaktlag B tog tidigt beslutet att den döda älgkon inte ska räknas till lag A.
- I stället trodde jag att älgen skulle hamna i den pott som normalt varje jaktkrets har för att undvika överskjutning, menade jaktledaren i lag B. Ingen vet helt enkelt vem som sköt älgkon. Dessutom kunde vi inte låta djuret ligga kvar i naturen utan vi tog hem det.
- Det sköts åtta skott den aktuella morgonen, hävdade jaktledaren i lag A. Jag mötte jaktledaren i det andra laget och han berättade att han skjutit två kalvar.
En förklaring som lades fram var att när en av kalvarna sköts gick skottet rakt igenom den och träffade sedan vommen på älgkon. Där hittades också kulan.
Jaktledaren i lag B är villig att göra upp med staten, men inte med jaktlag A.
Och frågan är fortfarande - vem sköt älgkon? Men det lär nog aldrig tingsrätten få reda på.
Dom i målet meddelas senare.

Jörgen Larsson
026-27 75 96
jorgen.larsson@gd.se