Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyst diplomati inte nog

Cecilia Wigström, FP,

riksdagsledamot, om en diktatur och om ny metoder som måste till för att tvinga Eritrea att släppa Dawit Isaak.

Det är plågsamt att skriva ännu en artikel som börjar: ännu ett år har gått och Dawit Isaak sitter fortfarande oskyldigt fängslad i Eritrea. Det är beklämmande att behöva konstatera att vi inte står närmare ett frigivande i dag än vi gjorde för sju år sedan. Människor dör i Eritreas fruktansvärda fängelser och i januari togs Dawit Isaak in på sjukhus. Han har hjärtproblem och troligen diabetes. Riksdagen fruktar för hans liv och har nu lämnat över en proteslista med en uppmaning till den eritreanska presidenten: Släpp Dawit Isaak fri!

Sedan flera år tillbaka finns en tvärpolitisk Dawit Isaak-grupp i riksdagen med knappt 30 ledamöter från samtliga partier. Eftersom Dawits hälsosituation nu är akut startade vi i riksdagen ett upprop som hela 267 riksdagsledamöter hann skriva under den dryga vecka som uppropet låg ute. Uppropet är nu överlämnat till ambassaden för vidarebefordran till Eritreas president.

Regeringen och utrikesminister Carl Bildt är också mycket engagerad i frågan, men har valt att följa den tysta diplomatins väg.

Europaparlamentet har å sin sida nyligen enats om en resolution som behandlar den kaotiska situationen på Afrikas horn, Eritreas närområde. Tack vare ett gemensamt blocköverskridande samarbete från flera svenska parlamentariker nämns nu Dawit Isaak specifikt med namn. Parlamentet kräver att ”han och övriga fängslade journalister omgående frisläpps”.

Olyckligt har dock EU:s ministerråd beslutat att öka biståndsanslagen till Eritrea, vilket sänder fel signaler och Sverige borde ha motsatt sig denna ökning. Det är tragiskt att se hur president Afewerki har fördärvat landet sedan självständigheten 1993. Män och kvinnor tvingas till flerårig vapentjänstgöring, evangeliska kristna förföljs och biståndsorganisationer kastas ut trots fattigdom. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex är Eritrea det värsta landet i världen för en journalist att verka i. Till och med sämre än Nordkorea. Det har Dawit tyvärr fått erfara.

Regeringar, som terroriserar sin befolkning lyssnar inte till tyst diplomati. Det är nu hög tid för Sverige att gå till handling och införa sanktioner. För det första så måste den svenska regeringen verka för att EU:s bistånd till Eritrea genast villkoras. Sveriges bistånd går nästan uteslutande genom EU. Ett upprätthållande av mänskliga rättigheter bör vara ett minimikrav, annars måste biståndet avbrytas.

För det andra så måste regeringen arbeta för att Eritreas officiella företrädare nekas inresevisum till EU eller åtminstone Sverige och att deras tillgångar i europeiska banker fryses.

En annan svensk-eritreansk medborgare dog i eritreansk fångenskap för ett antal år sedan efter att ha nekats sin diabetesmedicin.

Fängelserna är tortyrkammare: undermålig hygien, ingen mat och i vissa fall består de av containrar som är iskalla på vintern och skållheta på sommaren.

I januari kom uppgifter om att Dawit Isaak förts till sjukhus. Han har hjärtproblem och i släkten finns diabetes. Ännu en svensk medborgare får inte dö i eritreansk fångenskap. Riksdagens budskap är tydligt: Släpp Dawit Isaak fri!

riksdagsledamot och ledare för den tvärpolitiska Dawit Isaak-gruppen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel