Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

U2 har startat sin turné

Annons

Det är deras första turné på tre år. Och den är inte liten.

Med världens största scenbygge har U2 sparkat igång sin världsturné, ”U2 360”.

Den kallas ”klon”, U2:s 50 meter höga spindelliknande jättescen som är ett av världens största scenbyggen någonsin. På tisdagen var 90 000 personer på plats vid det spektakulära bygget för att se den irländska rockgruppens turnépremiär på Camp Nou i Barcelona.

Premiären bjöd på nya låtar blandat med klassiker som ”Beautiful Day” och ”Sunday Bloody Sunday”. Låten ”Angel of Harlem” tillägnades bortgångne Michael Jackson och låten mynnade ut i popstjärnas jättehittar ”Man in The Mirror” and ”Don’t Stop ’til You Get Enough.”

Halvvägs in i konserten ringde bandets sångare Bono upp astronauterna på den internationella rymdstationen ISS.

Flera svenska medier som var på plats rapporterade att gruppen med sin spektakulära scenshow tagit arenarocken till nya höjder. ”De har uppfunnit arenarocken version 2.0” skriver exempelvis GP, och Expressen slår fast att showen ”kommer att gå till historien”.

Det är inte första gången U2 bjuder på extravaganta scenshower, men ”360” är U2:s dyraste turné hittills, skriver Reuters. Den kostar bandet i runda slängar 100 miljoner dollar, men det kan vara väl investerade pengar. Billboard uppskattar att turnén ekonomiskt kommer att överträffa 2005 års turné, ”Vertigo”, som gav bandet 389 miljoner dollar i kassan.

”U2 360” kommer till 31 städer i Europa och USA och väntas ses av tre miljoner fans. Den 31 juli och 1 augusti spelar bandet på Ullevi i Göteborg.

Sara Haldert/TT Spektra