Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

U2 kopplar greppet om Göteborg

Fyra irländare och en jätteklo står för en av de mest påkostade turnéerna någonsin. I helgen kommer U2:s mastodontturné ”360” till Sverige och Göteborg.

Det började i Barcelona i juni, då U2 rivstartade sin världsturné på arenan Camp Nou. Och det var inte bara den irländska rockgruppens numera klassiska låtrepertoar som lockade – den största snackisen var snarare det monster till scenbygge som U2 har med sig.

Den 50 meter höga scenen, som är Bonos egen idé, kallas ”the claw” och är en närmast rymdskeppsliknande skapelse.

– Scenen är verkligen stor, men det måste den vara. Det handlar om att skapa intimitet. Ni vet hur det brukar vara på stora konserter, med den stora pelaren med högtalare på ena sidan av scenen och en likadan stapel på den andra sidan. Det gör att energin dör, men med den här scenen fortplantas energin runt, sa Bono till spanska medier inför premiären.

”360” är bandets första turné på tre år. Men under tisdagen fick de svenska U2-fansen skrämselhicka sedan den gigantiska scenen inte kommit i väg mot Sverige i tid. Det var efter att Dublinbor, där bandet spelade i helgen, protesterat mot oljudet under scenbygget som transporten försenades, uppger BBC. Nu ska dock scenen vara på väg mot Sverige, och enligt den svenska konsertarrangören äventyras inte fredagens och lördagens konserter på Ullevi i Göteborg.

Och om den spindelliknande jättescenen är stor, väntas intäkterna från turnén att bli ännu större. Enligt Billboard kommer de totala inkomsterna för ”360” att landa på över tre miljarder kronor. Det skulle kunna slå rockfarbröderna Rolling Stones tidigare intäktsrekord på 3,3 miljarder kronor. Och när U2 nu landar i Göteborg, får även staden sin del av kakan. Enligt Dagens Nyheter väntas de två konserterna generera drygt 200 miljoner kronor till Göteborg.

Biljetterna till bandets två konserter på Ullevi sålde slut i rekordfart. De fans som blivit utan biljetter får vända sig till svarta börsen, och

på flera försäljningssajter går biljetterna loss på 1 000-2 000 kronor.

Eller som Bono sa till de 90 000 fansen under premiären i Barcelona: ”Ni kommer tillbaka till oss trots att det är svåra tider. En U2-biljett är ingen billig grej”.