Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ubåtsblåsningen en lektion om källkritik i allvarstid

Det blev ingen lyckad dag för Expressen som var först ut med att rapportera om lycksökarna Ocean X Teams nya fynd. PR-drivna dykare släppte lagom mycket information för att fyndet de första timmarna skulle tolkas som att en rysk miniubåt, av modernare slag, hittats på svenskt territorialvatten. Expressen vevade på med livesändningar på det temat. Samtidigt fanns rejäla varningsklockor om hur fyndet gjorts, vilka som gjort det och den svenska försvarsmaktens minst sagt stillsamma inställning.

Fyndet uppgavs att ha gjorts efter att man fått information av var man skulle söka av ett isländskt bolag (vilket antydde arkivstudier redan i den inledande rapporteringen) och knappast en okänd farkost man springer på av misstag.

Ocean X Team har tidigare skapat stort surr för att bygga intresse till tveksamma fynd, som stora cirkelformationer på Östersjöns botten där de vildaste teorierna varit UFO. Dessutom ligger det i firmans intresse att skapa kommersiellt intresse för sina fynd och dokumentärer.

Svenska försvarsmakten signalerade tidigt att det var mer av akademiskt intresse, och försvarsdirektören Erik Lagersten twittrade: " För att använda en sjöterm, sitt still i båten" och hänvisade till informationsgången kring undervattensverksamhet.

Fler detaljer kring den märkliga historien crowdsourcades fram på kort tid av försvarsbloggare som försvarsdebattören och tidningskrönikören Niklas Wiklund samt militärhistoriskt intresserade. Det mesta talar nu för att fyndet är ryskt - men från 1916.

Marinhistoriskt intressant, men inte av säkerhetspolitiskt intresse 99 år senare. Den snabba publiceringen fick ryska statliga propagandamedier som Sputnik att ha julafton i ubåtshån och nättroll föreslog glatt att det var en ubåt placerad av USA (vilket det mer eller mindre sant eftersom ubåten byggdes ursprungligen i just USA med namnet Fulton...)

Historien blir återigen en påminnelse för publicister och allmänhet om vikten av källkritik och kyla. Expressen blåstes av dykarna som ville ha maximal uppmärksamhet (troligen för sina dokumentärproduktioner). Det får betraktas som tämligen uteslutet att Expressen skulle ha kört på den inledande vinklingen om dykarna bjudit på ett korrekt underlag av vad de visste om fyndet före publiceringen.

Oavsett syfte med blåsningen så det en bra dag för Ryssland i det pågående informationskriget där propagandamaskineriet kunde skörda poänger på en alltför snabb och, med facit i hand, en allt för våghalsig och felaktig rapportering i inledningsskedet. Återigen kan budskapet om att vi svenskar lider av "ubåts-psykos" (trots fjolårets bekräftade kränkning av främmande makt) trummas in i världens medvetande.

Därför är det värt att upprepa, att ovanpå källkritik så kräver allvarstid vår vaksamhet.