Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Udda isbesök     från Malaysia

Många av juniorerna i Brynäs sommarhockeyskola har åkt långväga för att få snöra på sig skridskorna.
Under ett av gårdagens träningspass hittades två lite äldre som nog åkt allra längst. Gary Tan och Moi Jia Yung heter två av spelarna i Malaysias landslag.

Sommarsolen skiner och värmer utanför Läkerol Arena. Men det bryr sig inte de flera hundra juniorerna som valt kylan där inne om.

Brynäs sommarhockeyskola är i full gång. Som vanligt upptas arenan av ungdomar i åldrarna 10-15 år. I tre omgångar fylls arenan veckovis av nya ansikten. På programmet står bland annat skridskoåkning och slagskottsträning under tre ispass varje dag.

I ett av omklädningsrummen står två lite äldre killar. 29-årige Gary Tan och 25-årige Moi Jia Yung ska snart beträda Läkerolens is för andra gången.

– I mitt hemland finns bara 200 ishockeyutövare. Min utrustning har jag fått importera och arenan i Kuala Lumpur är den enda som finns i Malaysia, säger landslagsbacken Moi Jia Yung.

Arenan som Moi Jia Yung berättar om ligger i bottenvåningen på ett köpcentrum. Den byggdes för drygt tio år sedan och det var då han började spela ishockey.

– Fotboll och badminton är stora sporter i Malaysia. Jag valde hockeyn för att jag ville vara annorlunda. Det går snabbt och är ansträngande. Jag behöver förbränna kalorier för jag gillar mat, säger Moi Jia Yung och skrattar.

De två malaysierna ställer sig i spelargången. Deras kroppsspråk vittnar om att de är lika nervösa som sina yngre medspelare.

Men väl ute på isen släpper nervositeten. Den malaysiske lagkaptenen Gary Tan får bra fart under skridskorna på direkten.

– Isen är helt fantastisk. Där hemma bildas ofta stora vattenpölar. Om man inte snubblar så fastnar pucken, säger Gary Tan.

Spelmässigt ser de två asiaterna ut att ligga på ungefär samma utvecklingsnivå som sina 15-åriga svenska medspelare. Intresserat följer de tränarens instruktioner under genomgången.

– Jag har lärt mig så mycket som jag kommer ta med mig hem. Spelet går mycket fortare här, även fast vår rink är mindre, säger Gary Tan.

Ovetande om de malaysiska hockeystorheterna på isen har 13-årige Alexander Kildén och 12-årige Filip Karlsson från Arvika precis bytt om efter sitt träningspass.

– Vi ser fram emot träningsmatchen i morgon. Vi ska spöa dem, säger Alexander Kildén.

– Hockeyskola handlar om att träna hockey och att träffa nya kompisar, säger Filip Karlsson.

Deras nyfunne vän, 13-årige Erik Sundell från Norrköping, håller med.

”Jag valde hockeyn för att jag ville vara annorlunda”

Moi Jia Yung

malaysisk landslagsspelare