Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ufo-planerna vid Gavlehov sprack

Det blir inget Futuro-hus vid Gavlehov. Det rymdskeppsliknande huset blev för dyrt.

– Sorgliga nyheter, verkligen tråkigt, säger Konstcentrums Eva Asp.

Förhoppningen var att Futuro-huset som GD har berättat om tidigare skulle fungera som en mötesplats i konstnären Apolonija Šušteršičs projekt vid Gavlehov.

Under veckan har en budgivning pågått på Fortifikationsverkets hemsida. Konstcentrum, som ansvarar för konstprojektet, ville inte tidigare avslöja var smärtgränsen gick. Men säger nu att 350 000 kronor var högsta möjliga bud, för att resurser skulle finnas kvar till frakt och renovering av huset. I skrivande stund ligger budet på 400 000 kronor

Läs mer: Gävle kommun vill köpa Futuro-hus

– Vi måste hamna inom budget. Vi ansträngde oss till det yttersta men det gick inte. Men det är viktig att vi försökte, säger Konstcentrums tillförordnade chef Eva Asp.

Hon hade hoppats på hjälp av sponsorer och tror att det hade varit möjligt om tidsramen varit längre.

Reaktionerna har varit positiva från de Gävlebor som hon pratat om projektet med. Nu går planerna på en mötesplats vid Gavlehov för skolorna Stora Sätraskolan, Stigslunds skola och Prolympia vidare. En odling med äppelträd och en volleybollplan för spontanidrott är två förslag att utveckla.

– Futurohuset hade varit en stor kostnad, så nu finns det möjlighet till att göra andra saker.

Läs mer: Kristian Ekenberg om konstprojektet vid Gavlehov