Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Back får behålla tjänstebilen

Beslutet att ge Ulf Back en tjänstebil var fel.
Men nu ska kommunstyrelsen ta beslutet så att det blir lagligt.

Annons

Som GD tidigare beskrivit fick stabschefen Ulf Back en tjänstebil från januari 2008. Orsaken var att han ansåg att resorna mellan hemmet i Falun och jobbet i Hofors liksom arbetsresor kostade för mycket.

Värdet på hans privata bil sjönk så mycket att det var olönsamt att åka till jobbet i Hofors. I stället för en löneförhöjning för 2008 fick han en tjänstebil som löneförmån.

En löneförmån som även ska beaktas i framtida löneförhandlingar.

Men beslutet som togs av kommunchef Eira Källgren och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt överklagades till länsrätten som konstaterade att det blev fel. De hade inte rätt att tillsammans fatta beslut om tjänstebilen. Nu ska i stället beslutet tas av kommunstyrelsen på kommande sammanträde, samtidigt som framtida beslut om tjänstebilar också underställs kommunstyrelsen.

I en skrivelse till kommunstyrelsen anser Pär Åslund, FHT, att kommunstyrelsen inte bör bevilja tjänstebilen. I kommunen finns fler chefer som också bor utanför kommunen, men på samma sätt tvingas använda sina privata bilar i tjänsten. Han anser att beslutet blir prejudicerande och kommunen kan tvingas hålla många chefer med tjänstebil. Då Eira Källgren och Marie-Louise Dangardt fattade beslutet om tjänstebil var de medvetna om att de saknade befogenhet. Han anser därför att ärendet bör överlämnas till åklagare för bedömning om de båda gjort sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller trolöshet mot huvudman.

Annons